Hlavní obsah

Bidenovy kiksy zneklidňují demokraty

– Washington
Právo, Novinky, vpl, fia

Jednatřicet poslanců Kongresu za Demokratickou stranu v dopise požaduje, aby prezident USA nadále nebyl jediným, kdo má výhradní právo rozhodnout o nasazení jaderných zbraní. Iniciativa vznikla už v době prezidentství Donalda Trumpa, který po Twitteru vzkazoval do KLDR, že má větší raketu. Někteří komentátoři však současný dopis dávají do souvislosti s údajnou špatnou mentální kondicí současného prezidenta Joea Bidena (78).

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezuident Joe Biden

Článek

Demokratičtí zákonodárci v dopise z konce února žádají Bidena, aby zvážil možnost zavedení povinné kontrasignace rozhodnutí o jaderném útoku, a to například podpisem viceprezidenta nebo šéfa Sněmovny reprezentantů. Nyní je šéf Bílého domu z pozice vrchního velitele ozbrojených sil jediným, kdo může povolit použití atomové výzbroje, a to jen na základě svého vlastního rozhodnutí.

„To dokládá, s jakým znepokojením sledují straničtí přátelé Bidenův zdravotní stav,“ vyvozuje z toho německý týdeník Focus. Podle komentátora Bidenovi přátelé i protivníci nemohou přehlédnout náznaky toho, že hlava státu projevuje slabost nejen tělesnou, ale především mentální.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Jak se jen vlastně jmenuje...

Na sociálních sítích se dostalo více než milion zhlédnutí záběrům, jak prezident při vystupování po schůdcích k letadlu Air Force One před cestou do Atlanty třikrát zakopne a spadne. „Každý může jednou zaškobrtnout, avšak jeho malér se řadí k sérii několika jiných, především verbálních uklouznutí,“ upozorňuje Helmut Markwort (84), komentátor Focusu.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Jsou to kiksy ve stylu roztržitého profesora, nebo jejich vyhodnocení může vyústit do závěru znepokojujícího nejen Spojené státy?

Muž považovaný dlouhá léta ze jednoho z nejlepších řečníků své strany stále častěji zadrhává. Bez chyby se mu daří pouze výstupy, při nichž může použít čtecí zařízení.

Během projevu o vakcínách mluvil o viceprezidentce Kamale Harrisové (56) jako o prezidentce. Když chtěl v Houstonu vyjmenovat demokratické poslance, upadl do rozpaků, pletl si jména a nakonec řekl: „Co tady dělám? Ztratil jsem přehled!“

Biden počítá s tím, že bude za čtyři roky post prezidenta obhajovat

Amerika

Stejnému faux pas se nevyhnul při proslovu spatra u příležitosti Mezinárodního dne žen. Chtěl složit poklonu dvěma vojákyním čerstvě jmenovaným do generálských hodností. Vypadlo mu však jméno ministra obrany, ale i ministerstva. Uchýlil se k vysvětlení: „Rád bych poděkoval bývalému generálu, říkám mu stále ještě generál – muži, který řídí ten dům tam naproti.“ Domem naproti mínil Pentagon na druhém břehu řeky.

Taháky na tiskovce

Tradiční zahajovací setkání s novináři odkládal tak dlouho, až se zapsal do historie. „Patnáct posledních Bidenových předchůdců uspořádalo formální tiskovou konferenci do 33 dnů od nástupu do funkce,“ vypočítal dokonce Jake Tapper, novinář a moderátor CNN, demokratům tradičně nakloněné.

Putin kontroval Bidenovi říkankou

Svět

Když na tiskovku, v 64. den úřadování, konečně došlo, záběry prokázaly, že prezident měl na tahácích předem připravené odpovědi na otázky – včetně jmen a profilů novinářů, kteří konkrétní dotazy později položili.

Reklama

Výběr článků

Načítám