Hlavní obsah

Bidenova migrační politika zkolabovala

Washington

Více než 18 tisíc dětských migrantů bylo v březnu umístěno do zadržovacích táborů na hranici Mexika se Spojenými státy. To je nový rekord. Detenční centra jsou přeplněná a americká média označují podmínky v nich jako „otřesné” až „vězeňské”. Prezident Joe Biden navíc hranici dosud nenavštívil, za což je kritizován nejen opozicí, ale i svými spolustraníky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Březen byl pro pohraniční stráž na mexicko-americké hranici nejrušnějším obdobím za dlouhou dobu. Tento týden úřady zveřejnily nová data, ze kterých vyplývá, že bylo na hranici zadrženo přes 172 tisíc migrantů. Z toho bylo 18 890 dětí, které do Spojených států dorazily bez doprovodu rodičů.

Tamní ubytovací kapacity takové množství nezvládly, což vytvořilo krizi, kterou si současná federální administrativa pod Bidenovým vedením zřejmě stále nechce přiznat.

Převaděči shodili dvě holčičky ze čtyřmetrové pohraniční zdi na území USA

Amerika

Ještě před pár týdny ujišťoval šéf Bílého domu, že je rostoucí počet migrantů v souladu se sezónním trendem. Jenže takto velký počet lidí zadržela stráž naposledy v březnu 2001.

Nárůst migrantů byl za tento březen dokonce tak značný, že se hodnoty ani nevešly na graf, který Americká celní správa (CBP) publikuje na svých stránkách.

„Pokračujeme v prohlubování díry, kterou nám tady zanechala předchozí vláda,” cituje deník Washington Post nejmenovaného člena administrativy.

Republikáni: Neměli jste rušit Trumpova opatření

Velkou část ilegálních migrantů, zpravidla dospělých, vláda rychle vyhostí. Jen minulý měsíc bylo takových lidí asi 103 tisíc. Oproti svému předchůdci Donaldu Trumpovi ale současný prezident Biden změnil přístup vůči dětem, kterým je nyní poskytnuta humanitární ochrana.

Migrační tlak na jižní hranici USA dostala pod palec Harrisová

Amerika

Republikáni viní Bidena z toho, že krizi způsobil sám, když zastavil několik Trumpových migračních zákonů, včetně toho, že zadržení migranti byli vráceni do Mexika, kde museli požádat o azyl. Jenže tato politika logicky zase způsobovala přehlcení a chaos na mexické straně.

Trnem v oku části politiků je také fakt, že prezident Biden ani po více než dvou měsících od inaugurace jižní hranici stále nenavštívil.

Další věcí, kterou Biden krátce po uvedení do úřadu zrušil, bylo financování dostavby velké pohraniční zdi, kterou si Trump vysnil při své první kandidatuře. Ve čtvrtek přinesl deník Washington Times informaci, že federální vláda stavbu zdi zřejmě obnoví.

Problematické poměry v táborech

V posledních týdnech se na veřejnost dostalo několik šokujících videí a fotografií, které zachycují poměry v zadržovacích táborech. Obrázky ukazují děti spící na karimatkách v přeplněných a nedostatečně vybavených místnostech.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Demokratický poslanec z Texasu Henry Cuellar, který fotografie poskytl médiím, označil stav za „znepokojující”. Po 72 hodinách by měly děti být převezeny ke zdravotníkům, což se údajně ne vždy děje.

Cuellar zároveň vyzval Washington, aby se zaměřil na prevenci migrace a spolupracoval se státy Střední Ameriky, včetně Mexika. Bidenova administrativa již vyslala speciální mise do Guatemaly a Hondurasu, které se potýkají s akutními dopady bouří a dalších přírodních katastrof.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Trnem v oku části politiků je také fakt, že prezident Biden ani po více než dvou měsících od inaugurace jižní hranici stále nenavštívil. To samé platí pro viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která je přitom zmírněním krize oficiálně pověřená.

Ve čtvrtek podnikne na místo už třetí návštěvu ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas. Zakázal ale přítomnost médií, což část politické scény utvrdilo v tom, že podmínky v uprchlických zařízeních opravdu nejsou příliš k chlubení.

Reklama

Výběr článků

Načítám