Hlavní obsah

Biden: Pandemie už je to jen pro neočkované

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cincinnati

Americký prezident Joe Biden ve středu navštívil stát Ohio, kde apeloval na obyvatele, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Když se necháte očkovat, nebudete hospitalizováni a nezemřete, nabádal. Současný stav už podle něj není pandemií jako takovou, nýbrž trvá pouze pro ty, kteří jsou nenaočkovaní.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Joe Biden v Cincinnati

Článek

V části Cincinnati, kde se akce konala a kde loni drtivě zvítězil Bidenův protikandidát Donald Trump, se diskuse nesla v tradičním formátu „town hall”, kde prezident čelil asi tuctu otázek, od témat jako například kriminalita až po infrastrukturu. Šéf Bílého domu ale nejvíce času věnoval tomu, aby Američany vybídl k očkování.

„Podívejte, je to opravdu prosté. Pandemie tu trvá pro ty, kteří se zatím nenechali naočkovat. Tak jednoduché to je, tak prosté,” řekl Biden ve svém vystoupení, které přenášela stanice CNN.

Prezident uvedl, že za poslední dobu zemřelo s covidem-19 ve Spojených státech 10 tisíc lidí, z čehož asi 9950 bylo nenaočkovaných.

Vakcína vás zachrání před smrtí, apeloval

Americkým expertům nyní dělá největší starost nakažlivější varianta delta, která v současnosti představuje 83 procent všech případů nákaz v USA. Ještě před dvěma týdny to přitom bylo „jen” 50 procent.

Velká část nových ohnisek nákazy se nachází v částech země, kde s proočkovaností nijak výrazně nepohnuli.

Foto: Profimedia.cz

Debata se konala v prostředí nakloněném Trumpovi

„Když se necháte naočkovat, tak nebudete hospitalizováni, nebudete na jednotce intenzivní péče a nezemřete. Je neskutečně důležité, abychom se všichni chovali jako Američani, kterým záleží na životech ostatních Američanů,” pokračoval Biden.

Děti mladší 12 let se budou očkovat už začátkem podzimu, předpokládá Biden

Amerika

Americký prezident uvedl, že chápe, že se část lidí staví k očkování skepticky a má řadu otázek. „Ty otázky musejí být položeny, zodpovězeny a lidé by se měli nechat naočkovat,” řekl. „Ale tohle není pandemie,” dodal.

Dezinformace ohrožují veřejné zdraví. Platformy musí přidat, míní vláda USA

Internet a PC

Za poslední dva týdny se počet případů v USA téměř ztrojnásobil. Sedmidenní průměr nakažených skočil na 37 tisíc nakažených, zatímco ještě 6. července byla tato hodnota na 13 700.

Zdravotníci nárůst přičítají šíření lživých a dezinformačních informací ohledně viru i vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám