Hlavní obsah

Biden je fit, potvrdili lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První zdravotní prohlídka Joea Bidena, nejstaršího šéfa Bílého domu, který v sobotu oslavil 79 let, potvrdila, že je schopen vykonávat svůj úřad. Prezidentův lékař Kevin O‘Connor nicméně vypočetl i zdravotní neduhy.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Prezident je i nadále zdravý, vitální muž, schopný vykonávat prezidentské povinnosti,“ potvrdil lékař Bílého domu.

Lékař však uvedl i několik prezidentových zdravotních obtíží. Například jeho pohyby při chůzi byly „znatelně tužší a méně plynulé“ než před rokem.

Potíže s bránicí vysvětlují kašel

Kromě toho O‘Connor potvrdil „zvyšující se frekvenci a intenzitu kašle“ během prezidentových veřejných projevů, Biden totiž trpí hiátovou kýlou, abnormálním průchodem části žaludku bránicí. To může vést ke zvýšenému pálení žáhy, které následně může ovlivnit jícen a hlasivky. Pacienti mají tendenci si často čistit krk kvůli nepříjemnému pocitu pálení.

„Nezdálo se však, že by tyto stížnosti byly příčinou nějakých závažných zdravotních problémů a byly bezprostředním důvodem k obavám,“ konstatovala zpráva.

Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, řekl Biden Si Ťin-pchingovi

Svět

O‘Connor u Bidena zmínil také alergie a artritidu, zánětlivé onemocnění kloubů. Podle zprávy se léčbou podařilo zvládnout prezidentovu srdeční arytmii a zvýšenou hladinu lipidů v krvi.

Při sérii lékařských testů si Biden vedl dobře. Nevykazoval „žádné známky překonaného srdečního selhání“, problémy se zuby ani známky rakoviny kůže. Ani stav jeho očí nedává důvod k obavám. O‘Connor zdůraznil, že Biden nekouří, nepije alkohol a pětkrát týdně cvičí. Podle vyšetřování Biden užívá tři běžné léky na předpis a dva volně prodejné léky. Politik také nosí kontaktní čočky. Při výšce 1,82 metru váží 83,46 kilogramu. Jeho index tělesné hmotnosti (BMI) je 25 a má normální váhu.

Harrisová přebrala řízení USA na hodinu a půl

Biden se v pátek podrobil vyšetření ve vojenské nemocnici Waltera Reeda u Washingtonu. Podstoupil také kolonoskopii v celkové anestezii. Během procedury předal na necelou hodinu a půl oficiální povinnosti viceprezidentce Kamale Harrisové, jak stanoví ústava. Stala se tak první ženou v historii USA s prezidentskými pravomocemi.

Biden podepsal zákon o masivních investicích do infrastruktury

Amerika

Po skončení vyšetření Biden s úsměvem předstoupil před novináře. „Cítím se skvěle,“ prohlásil prezident, který měl na očích letecké sluneční brýle, jak to často dělá. „Jsem ve výborné formě.“

Biden koncem roku 2019, během své prezidentské kampaně, předložil lékařské potvrzení, že je v dobrém zdravotním stavu. „Biden zvažuje, že by se ve volbách v roce 2024 znovu ucházel o prezidentský úřad, avšak vzhledem k jeho pokročilému věku panují pochybnosti, zda o druhé funkční období bude skutečně usilovat,“ napsal list The Boston Globe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám