Hlavní obsah

Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, řekl Biden Si Ťin-pchingovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Peking

Soupeření mezi Spojenými státy a Čínou nesmí přerůst v otevřený konflikt, řekl americký prezident Joe Biden svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi na úvod napjatě očekávaného virtuálního setkání. Čínský vůdce uvedl, že obě země by měly kvůli řadě výzev zintenzivnit vzájemnou komunikaci i spolupráci.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Joe Biden se poprvé od nástupu do funkce viděl s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Článek

Od lednového nástupu Bidena do funkce amerického prezidenta je to první jednání, na němž si oba státníci vidí tváří do tváře. Dosud si Biden a Si pouze dvakrát telefonovali. Americký prezident podle agentury AP upřednostňoval osobní setkání, Si však neopustil zemi od počátku pandemie covidu-19.

„Máme jako lídři Číny a Spojených států odpovědnost zajistit, aby soupeření mezi našimi zeměmi nepřerostlo v konflikt, ať už zamýšlený, nebo nezamýšlený,” citovala AP z Bidenova úvodního proslovu.

USA chybějí protičínští špioni. Netuší, co se kolem Sia děje

Zahraniční

Si podle čínských státních médií na začátku rozhovoru řekl, že obě země by měly více komunikovat, vzájemně se respektovat, snažit se o mírumilovné soužití a dostát své zodpovědnosti na mezinárodní scéně. Bidena v rozhovoru nazval „starým přítelem”.

Jednání se odehrává na pozadí rostoucího napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Mezi sporné body ve vzájemných vztazích patří vojenské hrozby Číny vůči Tchaj-wanu, pokračující obchodní válka, situace ohledně lidských práv v Číně či potlačení demokratického hnutí v Hongkongu.

Čína a USA se dohodly na větším omezení emisí

Zahraniční

Washington také s velkým znepokojením sleduje rostoucí mocenské ambice Pekingu v Asii. Čína naopak viní USA, že se snaží zpomalit její vzestup ve světě, stěžuje si také na rostoucí americký protekcionismus.

Jednání se podle čínských státních médií účastní ministr zahraničí Wang I a vicepremiér Liou Che, který je odpovědný za obchodní vztahy s USA. Na americké straně je rozhovoru přítomen ministr zahraničí Antony Blinken a ministryně financí Janet Yellenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám