Hlavní obsah

Berňák už začal řešit Trumpa kvůli daňovým únikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Daňový úřad amerického státu New York potvrdil, že prošetřuje tvrzení amerického listu The New York Times o tom, že současný americký prezident Donald Trump pomáhal svým rodičům vyhnout se v devadesátých letech placení daní.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Úřad prošetřuje obvinění z článku The New York Times a energicky hledá všechny adekvátní cesty pro vyšetřování,“ sdělili zástupci úřadu stanici BBC. Podle amerického listu prezidentovi nehrozí trest vězení, protože jde o staré záležitosti, nicméně pro pokuty za daňové úniky žádná promlčecí lhůta stanovena není.

Prezident se k tvrzení listu nevyjádřil, ale jeho právník Charles Harder je odmítl. „Neexistovaly žádné podvody nebo daňové úniky. Fakta, na nichž Times staví, jsou velmi nepřesná falešná obvinění,“ prohlásil Harder. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová tvrzení novin rovněž odmítla s tím, že jde o „zavádějící útok“ a že daňový úřad přijal doklady považované za sporné.

Prezidentův bratr Robert uvedl v prohlášení rodiny, že požadované daně byly zaplaceny.

Trump měl pomáhat rodičům vyhýbat se daním

Podle zprávy listu, který prošel na sto tisíc stránek dokumentů, získal Donald Trump díky tomu, že rodičům napomáhal vyhýbat se placení daní, majetek ve výši 413 miliónů dolarů (9,2 miliardy Kč). Rodiče na své děti převedli majetek ve výši jedné miliardy dolarů.

Když Donald Trump vystudoval, dostával od otce sumu odpovídající dnešnímu miliónu dolarů. Po čtyřicítce se částka vyšplhala na pět miliónů. Trump přitom o sobě často tvrdil, že byl selfmademan, který si vydělal jen na základě miliónové půjčky do počátku.

„Většinu z těchto peněz získal Trump proto, že pomáhal rodičům vyhýbat se placení daní. On a jeho sourozenci založili stínové firmy, aby zamaskovali miliónové dary od rodičů,“ uvedl list. Další peníze ušetřila rodina na daních, když podhodnocovala svůj majetek, stojí v materiálu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám