Hlavní obsah

Assangeovi azyl v Ekvádoru dali, běloruský azylant může o ochranu přijít

Quito

Před necelým rokem ekvádorský soudce zamítl žádost o vydání Aljaksandra Barankova do Běloruska, jehož prezident Alexandr Lukašenko je přezdíván "poslední diktátor Evropy". Teď je však bývalý vyšetřovatel finančních zločinů v nebezpečí, že ztratí status politického uprchlíka a bude poslán domů, napsala v úterý agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Bývalý běloruský policista Aljaksandr Barankov

Článek

Barankov upozorňuje, že mu v Bělorusku hrozí smrt, protože odhalil korupci na nejvyšších místech ve vládě.

Ekvádorské úřady záležitost řeší necelý týden poté, co andská země udělila politický azyl zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Ten se označuje za politicky pronásledovaného a již týdny pobývá na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska. [celá zpráva]

Podle AP případ Bělorusa naznačuje, že pohostinnost může být geopoliticky limitována.

Běloruská prokuratura obviňuje 30letého Barankova z podvodů a vydírání. Barankov obvinění označuje za lživá a jako pomstu za to, že odhalil skupinu pašující ropu, v níž byli zapojeni vysocí představitelé Lukašenkovy vlády i několik jeho příbuzných. "Je jednoduché mě obvinit vzhledem k tomu, že policie, soudy a prokuratura jsou ovládány prezidentem a jeho rodinou," zdůraznil Barankov.

Změna po návštěvě Lukašenka

Barankov přijel do Ekvádoru v srpnu 2009, když proti němu byla vznesena obvinění poté, co odhalil pašeráckou skupinu. Od té doby se Minsk snaží o jeho vydání. O rok později Barankovovi vypršela platnost víza, následně byl na 55 dní uvězněn, ale propuštěn byl, když mu úřady poskytly status uprchlíka. Uznaly jeho obavy z politického pronásledování.

Znovu byl Bělorus zadržen letos 7. července. O něco později na návštěvu Ekvádoru přiletěl Lukašenko. "Ihned potom ekvádorské úřady nechtěly obnovit jeho průkaz a nedaly nám ani žádné vysvětlení," upozornila Barankovova ekvádorská přítelkyně Mabel Andradeová. Dodala, že se odvolali k Meziamerické komisi pro lidská práva s odůvodněním, že se obávají mučení i usmrcení.

Nejmenovaný činitel nejvyššího soudu uvedl, že Barankov "nemůže být odsouzen k smrti nebo k doživotnímu vězení, protože je podepsaná záruka od běloruské vlády. Dodal, že ekvádorská strana záruku dostala během Lukašenkovy návštěvy.

Barankov o pomoc požádal také běloruskou organizaci pro lidská práva Platforma, uvedla její zástupkyně Jelena Krasovská-Kasperovičová. Nikdy "neřekl ani slovo o povaze tajemství, která zná," zdůraznila. Pouze řekl, že jeho informace je "výbušná" a týká se vysokých běloruských činitelů.

"Urputnost, s jakou běloruské úřady požadují Barankovovo vydání, je alarmující. Mohlo by to být důkazem, že zná Lukašenkova tajemství. V tom případě je pro něj velmi nebezpečné být v Bělorusku," poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám