Hlavní obsah

Miliardy pro dvojici žalující firmu kvůli rakovině z herbicidu Roundup

Aktualizováno

Kalifornská porota přiznala více než dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun)dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup, který obsahuje údajně rakovinotvorný herbicid glyfosfát. Agentura Reuters připomíná, že je to třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli danému přípravku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud přiznal manželům odškodnění dvě miliardy dolarů kvůli rakovině z herbicidu Roundup (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Porota soudu v kalifornském Oaklandu dospěla k závěru, že společnost Bayer je odpovědná za způsobení non-Hodgkinových lymfomů, což je onemocnění způsobující rakovinu krve, Alvovi a Albertě Pilliodovým.

Manželský pár, dnes penzisté, používal přípravek Roundup na hubení plevele na svém pozemku u San Franciska po 35 let, píše Süddeutsche Zeitung. Oba posléze onemocněli rakovinou.

Foto: Paul Elias, ČTK/AP

Zleva Alva Pilliod, právník Brent Wisner, Alberta Pilliodová a druhý právník Michael Miller

V předchozích dvou případech soudy přiznaly postiženým odškodnění ve výši přibližně 80 milionů dolarů (1,84 miliardy korun).

Firma Bayer popírá tvrzení, že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu. Bayer koupil společnost Monsanto, dlouholetého výrobce Roundupu, za 63 miliard dolarů (1,42 bilionu Kč) v loňském roce.

Foto: Haven Daley, ČTK/AP

Herbicid Roundup v regálu obchodu v San Francisku

Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který je na této látce založený. Dnes už ale není chráněn patentem a na trhu je k dispozici mnoho dalších verzí. Bayer už dříve přiznal, že kvůli tomuto herbicidu čelí ve Spojených státech 13 400 žalobám.

Řada akcionářů tlačí na představenstvo společnosti Bayer, aby se ve Spojených státech uzavřela dohoda s lidmi, kteří společnost kvůli přípravku žalují. Firma se tomuto kroku snaží vyhnout. Znamenalo by to přiznání, že přípravek je nebezpečný. Zabiják plevelů se stále prodává bez specifického varování proti rakovině, je to jeden z nejprodávanějších produktů společnosti Monsanto.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Reklama

Výběr článků

Načítám