Hlavní obsah

Americký senátor mluvil nepřetržitě přes 15 hodin, aby blokoval jednání

Washington

Američtí demokraté se snaží zabránit dosazení konzervativního soudce Neila Gorsucha do nejvyššího soudu. Z úterý na středu oddaloval obstrukcemi senátní hlasování zástupce z Oregonu Jeff Merkley. Nepřetržitě hovořil patnáct a půl hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Senátor Merkley mluvil nepřetržitě 15,5 hodinyVideo: AP

 
Článek

„Stojím tady v 04:20, protože je toho v sázce tolik,“ prohlásil podle serveru New York Times Merkley, když už řečnil téměř deset hodin.

Nakonec hovořil přes patnáct hodin, čímž se zapsal do kronik, protože jeho řeč byla osmá nejdelší na senátní půdě. Zatím nejdéle vydržel bez ustání v americkém Senátu mluvit Strom Thurmond, zastánce segregace z Jižní Karolíny v roce 1957. Kvůli nesouhlasu se zákonem o občanských právech držel proslov trvající 24 hodin a 18 minut.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Senátor Jeff Merkley hovoří s novináři poté, co ukončil svůj patnáctihodinový projev.

Merkley, který si občas vypomáhal grafickými tabulkami, poukazoval na to, že 49letý Gorsuch nominovaný prezidentem Donaldem Trumpem není vhodným kandidátem do nejvyšší soudní instance v USA, protože v minulosti rozhodoval proti dělníkům a ve prospěch bohatých. Gorsuch je stejně jako zesnulý soudce Antonin Scalia konzervativec a známý zastánce soudního přezkumu vládních regulací.

S Gorsuchem by měli konzervativci na nejvyšším soudu opět převahu pět ku čtyřem. Demokratům se to silně nelíbí, ale sami kandidáta navrženého exprezidentem Barackem Obamou loni v předvolební době prosadit nedokázali.

Na stole je jaderné řešení

Američtí novináři spekulují, že republikáni si už obstrukce nenechají líbit a uchýlí se k tvrdému, tzv. jadernému řešení. Zatímco nyní by k omezení obstrukcí potřebovali 60 hlasů, jimiž ve stočlenném Senátu nedisponují, mohli by si tuto hranici sami snížit, když odhlasují, že stačí pouhá nadpoloviční většina.

Senátní regule jim to umožňují. Krok ale pravděpodobně dál prohloubí zákopy mezi jednotlivými stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám