Hlavní obsah

Americkou ministryní financí byla potvrzena Yellenová

Washington
Aktualizováno

Americký Senát schválil v noci na úterý bývalou šéfku americké centrální banky (Fed) Janet Yellenovou do funkce ministryně financí v administrativě demokratického prezidenta Joea Bidena. Senátní výbor pro zahraniční vztahy též schválil nominaci Antonyho Blinkena do pozice šéfa americké diplomacie.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Janet Yellenová míří do čela Fedu

Článek

Podle agentury AP se pro Yellenovou ve 100členném Senátu vyslovilo 84 senátorů, 15 bylo proti. Očekává se, že bude hrát klíčovou roli ve schválení Bidenova stimulačního balíku v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (bezmála 41 bilionů korun). Návrh naráží na tvrdý odpor republikánů, kterým se zdá příliš vysoký.

„Gratulujeme Spojeným státům k takovému vynikajícímu výběru! Janet Yellenová je velmi působivá osobnost,” komentoval schválení ministryně Senátem německý ministr financí Olaf Scholz. Dodal, že doufá, že se nová ministryně financí zaslouží o pokrok v jednání o dohodě ohledně digitální daně z příjmů amerických internetových společností.

Yellenová patří k nejvýraznějším postavám posledních dekád mezi americkými ekonomy, v roce 2014 za úřadování prezidenta Baracka Obamy usedla jako první žena do čela americké centrální banky (Fed). Předtím byla v této stěžejní instituci čtyři roky viceguvernérkou, působila také jako členka Rady guvernérů Fedu (1994 až 1997), předsedkyně Rady ekonomických poradců v Bílém domě za vlády Billa Clintona (1997 až 1999) a šéfka Federální rezervní banky v San Francisku (2004 až 2010).

Ve funkci guvernérky Fedu vydržela jen jedno čtyřleté období, během kterého podporovala umírněný přístup k měnové politice charakterizovaný jen pozvolným zvyšováním úrokových sazeb. Končící prezident Donald Trump Yellenovou v roce 2018 nahradil Jeromem Powellem, ačkoli si podle řady pozorovatelů zasloužila ještě jedno období ve funkci. Trump počínání Yellenové v čele centrální banky ostře kritizoval.

Ani Yellenová přitom směrem k Trumpovi neváhala sáhnout k ostřejším vyjádřením. V únoru 2019 například řekla, že Trump nerozumí hospodářské politice a nechápe poslání Fedu.

Nominaci Blinkena na post ministra zahraničí schválil Senátní výbor pro zahraniční vztahy 15 hlasy proti třem.

Reklama

Výběr článků

Načítám