Hlavní obsah

Americké policisty stíhají za zabití osmileté dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Tři američtí policisté jsou stíháni kvůli tomu, že 27. srpna 2021 ve Filadelfii zastřelili osmiletou Fantu Bilityovou a zranili další tři osoby. Policisté zasahovali proti dvojici teenagerů, která v oblasti střílela.

Foto: Profimedia.cz

Pochod proti zabití Fanty Bilityové

Článek

Obviněni ze zabití byli policisté Devon Smith, Sean Patrick Dolan a Brian James Devaney.

„Opětovali palbu na špatný cíl, špatným směrem a do skupiny lidí. Za to jsou činěni zodpovědnými,“ uvedl prokurátor z okresu Delaware Jack Stollsteimer. Současně připustil, že prokuratura věděla od září, že střely, které usmrtily osmiletou dívku, vypálili policisté. Policisté přitom původně neměli být stíháni.

Policista v Ohiu na Silvestra bezhlavě střílel po rodině, natočil se u toho vlastní kamerou

Amerika

Policisté zasahovali kvůli střelbě, kterou měli na svědomí dva teenageři ve věku 16 a 18 let. Ti byli v listopadu obviněni z vražd, protože měli svými činy vyvolat situaci, která vyústila ve smrt dívky. Tato obvinění ale nyní byla stažena.

Neuvážený zásah

Policisté monitorovali dav poté, co byly o 40 metrů dál zaznamenány výstřely. Pak zaměřili svou pozornost na auto, které se k nim blížilo. Policisté na vůz vypálili 25 ran, protože si mysleli, že v něm jedou střelci, a zasáhli čtyři lidi, Fanta zemřela v náruči své matky. Postřelena byla ještě její dvanáctiletá sestra.

Střelba v Denveru: Čtyři mrtví, pachatel zemřel po přestřelce s policií

Zahraniční

„Jsme si nyní zcela jistí, že policisté nejen stříleli, ale zabili Fantu Bilityovou, a také že zranili další tři mladé lidi,“ uvedl Stollsteimer. Advokáti policistů zopakovali, že trojice obviněných je nevinná: „Tato hrozná tragédie byla způsobena ozbrojenými násilnými kriminálníky, kteří změnili středoškolské utkání ve fotbalu ve scénu zločinu, při němž přišlo nevinné dítě o život a další byly vážně zraněny.”

Smrt Fanty Bilityové pobouřila veřejnost, zejména Afroameričany, a vedla k řadě protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám