Hlavní obsah

Americká prokuratura obžalovala Kanaďana z napomáhání ISIS a tvorby propagandy

– Washington

Americká prokuratura v sobotu obžalovala v Saúdské Arábii narozeného Kanaďana z toho, že napomáhal teroristické skupině Islámský stát a vytvářel pro ni propagandistické materiály. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že se muž podílel i na videích zobrazující stětí zajatců včetně amerického novináře Jamese Foleyho.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti obžalovaného 38letého Mohammeda Khalifu popsalo jako "vedoucí osobnost" anglickojazyčné mediální jednotky Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS). Khalifa podle nich namlouval anglická náborová videa a bojoval i na bojišti v Sýrii, kde ho v roce 2019 ho zajaly Syrské demokratické síly (SDF), jež mají podporu Spojených států.

Khalifu nedávno zatkl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a obžalobu proti němu v sobotu zveřejnil americký okresní soud ve Virginii. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotní vězení.

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát v roce 2014 zveřejnili video se stětím amerických novinářů Foleyho a Stevena Sotloffa a britských humanitárních pracovníků Alana Henninga a Davida Hainese. Podle americké prokuratury Khalifa pracoval v jednotce, která videa zveřejnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám