Hlavní obsah

Americká diplomacie nezveřejní některé e-maily Clintonové, obsahují tajné informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nezabezpečeném domácím serveru bývalé americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové bylo nejméně 22 e-mailů, jejichž obsah byl nyní označen za přísně tajný. Nemohou být proto zveřejněny. Jak připustil mluvčí ministerstva John Kerby, v době odeslání však tyto zprávy za tajné ještě považovány nebyly.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

E-maily byly nyní označeny jako přísně tajné, tedy utajeny nejpřísnějším stupněm, protože by mohly vážně poškodit národní bezpečnost. Není ale jasné, zda Clintonová byla příjemcem či odesilatelem těchto zpráv, uvedla stanice BBC.

Potvrzení o citlivých informacích v korespondenci Clintonové přišlo těsně před hlasováním voličů v Iowě, kde v pondělí na stranických volebních shromážděních začíná proces výběru příštího prezidenta. Clintonová těsně zápolí o demokratickou nominaci do listopadových voleb se senátorem Berniem Sandersem.

„Utajovací amok”

Představitelé štábu Clintonové zareagovali na rozhodnutí ministerstva dotčeně a požadovali zveřejnit celou korespondenci. "Vypadá to jako utajovací amok," uvedli v prohlášení.

Bývalá první dáma šéfovala americké diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace nezakazoval, Clintonová však čelí kritice za možné zneužití svých pravomocí a ohrožení národní bezpečnosti.

Ministerstvo od loňského ledna podle nařízení soudu zveřejňuje postupně tisíce e-mailů z poštovního serveru Clintonové. Dosud tak zveřejnilo asi 30 tisíc zpráv o rozsahu zhruba sedm tisíc stran. V předchozích případech byly citlivé informace odstraněny, ale přísně tajné zprávy nelze podle mluvčího Kirbyho zveřejnit ani částečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám