Hlavní obsah

Americká armáda testuje vakcínu proti všem variantám covidu a SARS

Washington

Americký armádní výzkumný ústav Waltera Reeda vyvíjí univerzální vakcínu, která by měla ochránit očkované nejen před všemi variantami covidu-19 včetně omikronu, ale také proti nebezpečné nemoci SARS. Informoval o tom web Defense One s tím, že zkoušky vakcíny SpFN_1B-06 na zvířatech byly úspěšné a dobře probíhá i první fáze klinických testů na lidech.

Foto: Profimedia.cz

Ampulka s vojenskou vakcínou proti koronavirům

Článek

Když na počátku roku 2020 získal ústav genetickou sekvenci viru SARS-CoV-2, plánoval vytvořit vakcínu nejen proti tomuto viru, ale i proti příbuznému koronaviru vyvolávajícímu původní nemoc SARS.

„Testujeme naši vakcínu proti všem variantám viru včetně omikronu,“ řekl webu ředitel oddělení ústavu Waltera Reeda pro nakažlivé nemoci Kayvoon Modjarrad.

Na zvířatech se vakcína zkoumala jen proti starším variantám, ale v první fázi klinických testů na lidech, která čeká na závěrečné vyhodnocení, se už testovali i proti omikronu. Ten je považován za vážnou hrozbu kvůli své vysoké nakažlivosti i schopnosti obejít dosavadní imunitu.

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Koronavirus

„U omikronu opravdu není žádný způsob, jak se mu vyhnout. Buď se celý svět očkuje, nebo budou všichni nakaženi,“ dodal Modjarrad.

Tvar fotbalového míče

Vakcína se od stávajících liší tím, že využívá proteinu ve tvaru fotbalového míče s 24 body, na které lze napojovat hrotové s-proteiny různých variant viru a takto snadno vakcínu upravovat pro nové a nové varianty. Těmito s-proteiny se navazuje koronavirus na napadené buňky. Používá se přitom nové platformy samy se skládajících proteinových nanočástic.

„Rozhodli jsme se pro delší cestu než se jen zaměřit na původce SARS, ale místo toho pochopit, že viry mutují a objeví se nové varianty. Náš přístup na ně lidi připraví,” řekl Modjarrad.

Dodal, že testy na lidech trvají déle, než se plánovalo, protože je potřeba je provádět na osobách, které dosud covid neprodělaly a nebyly ani očkovány. V dalším kroku se u nové vakcíny bude zjišťovat, jak působí na lidi, kteří už byli očkování nebo covid prodělali.

Reklama

Výběr článků

Načítám