Hlavní obsah

Americká armáda se připravuje na hybridní válku s Rusy

Na hybridní válku s Rusy se připravuje americká armáda. Ta vydala příručku o 68 stranách, která radí, jak nové ruské strategii čelit. Za akt hybridní války USA považují například konflikt na východě Ukrajiny či anexi Krymu. O příručce informoval v neděli ruský list Kommersant, s odvoláním na web amerického listu The National Interest.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Američtí vojáci (ilustrační foto)

Článek

Jako hybridní je válka označována s ohledem na to, že v ní jsou používány nevojenské nástroje – podpora místních separatistů, ale například i kybernetické útoky.

"Novým cílem je dosáhnout úplné změny státního zřízení a moderní ruský přístup využívá jakékoliv možnosti nátlaku pro dosažení těchto změn," uvádí se v textu.

Hledání ruských slabin

Za slabinu ruských jednotek příručka označuje chabou motivaci vojáků, kteří byli do armády povoláni k povinné službě, i když podíl profesionálů v ruských uniformách stoupá. K slabinám patří i velení na taktické úrovni, logistika či nepřesnost letecké a dělostřelecké podpory.

Na druhé straně autoři radí americkým vojákům nacvičovat situaci, kdy jejich radiové spojení či satelitní navigace vyřadí silné rušení. Prostředků elektronického boje sice není v ruské armádě dost, ale ty stávající jsou podle příručky soustředěny v Kaliningradské oblasti na západě Ruska, na Ukrajině a v Sýrii.

Je však nutné podotknout, že v ruském vojenském arzenálu jsou i kybernetické útoky. Těm čelila například Ukrajina hned několikrát.

Jeden z posledních velkých útoků se udál na konci června. Hackeři napadli prostřednictvím viru ukrajinské rozvodné elektrické sítě, zablokovali pokladní systémy supermarketů a ochromili počítačové sítě velkých bank.

Sluší se také připomenout, že zasažena při tomto útoku nebyla pouze Ukrajina, ale prakticky celý svět. Do žebříčku deseti zemí, ve kterých škodlivý kód řádil nejvíce, se dostala například i Česká republika. Ukrajina nicméně tomuto žebříčku vévodila. [celá zpráva]

Rusko vinu odmítá

Podle Kyjeva jsou všechny tyto útoky součástí hybridní války, kterou Rusko vede proti svému sousedovi od svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče před třemi lety.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, Moskva to stále popírá. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal podle odhadů více než 10 000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám