Hlavní obsah

Američanům se zatoulala tajná protitanková střela, poslali ji omylem na Kubu

Washington/Havana

Americká armáda poslala Kubáncům nečekaný dárek. Místo na základnu ve Spojených státech poslala ze cvičení v Evropě protitankovou střelu Hellfire právě na ostrovní stát. Střela využívá utajované technologie a Pentagon teď trne, zda se je Havana nerozhodne prodat Rusům, Číňanům či Severokorejcům.

Foto: Lockheed Martin /US Army

Raketa Hellfire podvěšená pod vrtulníkem Apache

Článek

K maléru americké výpravy na cvičení Severoatlantické aliance došlo už před dvěma roky, veřejnost se ale o něm díky armádním zdrojům deníku The Wall Street Journal dozvěděla až nyní.

Hellfire je laserově naváděná protitanková střela vzduch–země, kterou mohou být vyzbrojeny vojenské vrtulníky nebo drony.

Pochybení americké armády potvrdil i zdroj agentury AP a prozradil navíc i to, že Pentagon zjišťuje, za jakých podmínek by byli Kubánci ochotni střelu vrátit.

Spojené státy si prý nepřejí, aby zbraňové systémy tohoto typu zůstávaly v ne zrovna přátelsky nakloněných zemích.

Mohlo jít o špionáž

Zatoulaná raketa se účastnila cvičení ve Španělsku, po jeho skončení putovala přes Německo až na pařížské Letiště Charlese de Gaulla. Odtamtud se měla vrátit na vojenskou základnu na Floridě. Namísto toho však skončila v Havaně, kde se stopa ztrácí.

Související téma:

Foto: Lockheed Martin /US Army

Raketa Hellfire podvěšená pod vrtulníkem Apache

Kromě toho, že se Washington ve spolupráci s výrobcem Hellfirů – společností Lockheed Martin – snaží získat střelu zpátky, zjišťuje také to, zda šlo jen o diletantství, nebo vojenskou špionáž, doplnil server britského deníku The Guardian.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám