Hlavní obsah

Obchod se zbraněmi: Víc než polovinu světových tržeb si ukrojí firmy z USA

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby amerických firem tvořily loni 54 procent z celkových tržeb stovky největších světových zbrojařských firem. Po USA obchodu se zbraněmi dominují Velká Británie, Rusko a Francie. Chybějí ale čísla za Čínu, která nejsou dostupná. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na studii švédského institutu SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

Foto: David Ryneš, Novinky

Podíl na tržbách 100 největších zbrojních firem podle zemí

Článek

Největší zbrojařskou firmou světa je americká Lockheed Martin. Její tržby loni stouply o téměř čtyři procenta na 37,5 miliardy dolarů (925 miliard korun). Na druhém místě je její americký rival Boeing (tržby 28,3 miliardy dolarů) a třetí britský BAE Systems (25,7 miliardy dolarů).

Studie ukázala, že prodeje ruských firem meziročně stouply a tvoří zhruba desetinu obchodu největších zbrojních společností. Největším ruským prodejcem zbraní je koncern Almaz Antej - na jedenáctém místě. Do první stovky se zařadily dvě nové ruské firmy High Precision Systems a RTI.

V první dvacítce figurují také evropský Airbus a britský Rolls-Royce.

Celkem podle SIPRI sto největších firem utržilo z prodeje zbraní a poskytovaných bezpečnostních služeb přes 400 miliard dolarů (téměř 10 biliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám