Hlavní obsah

Američané zadržovali šéfa venezuelské diplomacie na letišti

– CARACAS

Venezuelský ministr zahraničí Nicolás Madura se střetl s americkými úředníky na Kennedyho letišti v New Yorku, když se chtěl vrátit do vlasti. Americké bezpečnostní úřady obvinění z porušení diplomatických zvyklostí odmítaly, avšak americká diplomacie se omluvila za "politováníhodný incident".

Článek

Zadržení nejprve oznámil venezuelský prezident Hugo Chávez ve státní televizi. Záminkou podle Cháveze prý byla Madurova údajná účast na zmařeném Chávezově pokusu o převrat v roce 1992. "Zadržovali ho a obviňovali z účasti na teroristických činech (...) Je to naprosto falešné, ani se na lidovém povstání nepodílel," prohlásil Chávez.

Sám Maduro si posléze postěžoval, že ho imigrační a policejní úředníci mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho nezákonně zadržovali více než půldruhé hodiny, přestože se prokázal diplomatickým pasem; zacházeli s ním prý "skoro jako s teroristou" a vyhrožovali mu údajně i zbitím a spoutáním. Proti takovému porušení diplomatických zvyklostí hodlal Caracas protestovat.

"Není žádný důkaz, umožňující tvrdit, že cestovní doklady byly (ministrovi) zabaveny, že byl napaden, že byl zadržen. Nic takového," řekl mluvčí amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Russ Knocke. Venezuelský ministr byl podle mluvčího jen požádán, aby se podrobil druhé bezpečnostní kontrole, což je běžná rutina. Ministr však prý usoudil, že mu nebylo povoleno odcestovat.

Američané se omluvili

Jinou verzi událostí však připustil mluvčí ministerstva zahraničí Tom Casey. "Můžeme potvrdit politováníhodný incident na Kennedyho letišti, za který se vláda USA omluvila ministrovi Madurovi a venezuelské vládě," řekl Casey.

Incident zapadá do zhoršujících se americko-venezuelských vztahů. Ministr v New Yorku provázel svého prezidenta při ostře sledované návštěvě Valného shromáždění OSN, které Chávez využil i k osobním útokům na amerického prezidenta George Bushe. Američané zase ostře kritizují Chávezovo znárodňování ropného průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela chce koupit ruské stíhačky

Venezuela uvažuje o nákupu ruských stíhaček Suchoj z Ruska nebo Číny. V neděli to prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez.

Výběr článků

Načítám