Hlavní obsah

Američané vyhodí tolik jídla, že by to nasytilo drtivou většinu jejich spoluobčanů

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američané vyhazují 31 až 40 procent jídla, které si koupí. To je takové množství potravin, že by nasytilo 84 procent jejich spoluobčanů. Ti by tak z vyhozeného jídla získat přísun dvou tisíc kalorií denně. A to v situaci, kdy v Africe a dalších částech světa trpí milióny lidí podvýživou. Vyplývá to ze studie Univerzity Johna Hopkinse z amerického Baltimore.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dospěli jsme do bodu, kdy je zkažené jídlo velmi vážným tématem. Vyhazujeme tolik peněz, tolik zdrojů a tolik živin, že by to (změna přístupu pozn. red.) mohlo udělat naše životy lepšími,“ cituje list USA Today Roni Neffovou, která na studii pracovala.

Američané jídlo vyhazují i přesto, že v jejich vlastní zemi podle organizace Feeding America přežívá bez nedostatečného přístupu k potravinám 42 miliónu jejich spoluobčanů. Tristní je na celé věci to, že Američané často vyhazují potraviny bohaté na vlákninu, draslík, vitamín D a další živiny, které jim v jídelníčku žalostně chybí, všímá si USA Today.

Za plýtvání mohou prodejci i zákazníci

Na vině není jen bezmyšlenkovité plýtvání spotřebitelů. Mnoho jídla a potravinářských produktů přijde vniveč kvůli marketingové strategii obchodníků. Ti totiž prodávají jen to nejčerstvěji vypadající jídlo a lidé si pak myslí, že poživatelné je jen to nejlépe a nejčerstvěji vypadající, které znají z pultů obchodů.

Zákazníci si také pletou údaje o minimální trvanlivosti výrobků s pokynem „spotřebujte do”.

K plýtvání přispívají také množstevní slevy na velká balení. Spotřebitelé sice zdánlivě ušetří, potraviny ale nestihnou sníst, a tak je vyhodí. Jídlo vyhazují i samotné supermarkety, které kupují víc zboží, než stačí prodat.

Americká vláda si je problému vědoma a stanovila si cíl do roku 2030 snížit plýtvání jídlem o polovinu. Vyhazování potravin je problém také v Evropské unii, kde každý rok přijde vniveč 88 miliónů tun jídla. Jen Češi ročně vyhodí 730 tun potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám