Hlavní obsah

Američané viděli Clintonovou v zatím nejvášnivější předvolební debatě

– Washington

Spojené státy mají za sebou dosud nejvášnivější debatu demokratických uchazečů o kandidaturu v letošních prezidentských volbách. Někdejší ministryně zahraničí a favoritka demokratických primárek Hillary Clintonová se ostře pustila do svého největšího soka Bernieho Sanderse, jenž je znám svými výrazně levicovými postoji.

Foto: Stephen B. Morton, ČTK/AP

Bernie Sanders a Hillary Clintonová během diskuze, kterou živě vysílala televize NBC.

Článek

Clintonová Sanderse nařkla z toho, že jde na ruku výrobcům zbraní a jako kongresman se staví proti snaze části zákonodárců pravidla pro ozbrojování zpřísnit.

Sanders svou oponentku zase obvinil z toho, že pracuje v žoldu finančních institucí, které mohou za hospodářskou krizi z roku 2008.

Spor o zdravotnický systém

Krátce před výše zmíněnou televizní debatou představil Sanders, který v současné době zastává pozici senátora za Vermont, svou vizi reformy zdravotnického systému. Oznámil, že hodlá zajít ještě dál než současný prezident Barack Obama.

Zaměstnanci by měli do nového systému zdravotní péče odvádět státu 2,2 procenta z příjmu, jejich zaměstnavatelé pak 6,2 procenta. To by mělo zabránit „smlouvání o tom, zda si Američané vyberou mezi vyšším platem a kvalitnějším zdravotním pojištěním,” vysvětlil Sanders.

Clintonová namítla, že by zrušení Zákona o dostupné zdravotní péči - známého jako Obamacare - vedlo jen ke zbytečným svárům mezi demokraty. Sandersovy plány označila za nereálné. Její oponent kontroval tím, že hodlá navrhované změny naroubovat právě na Obamův zákon a splnitelné jsou.

Vyhrála Clintonová, píší v USA

Americká média, například CNN, označují za vítězku dosud nejživější debaty ze tří televizních diskuzí demokratů Clintonovou. Sandersovi se sice podařilo srozumitelně představit svou odlišnou politickou vizi, nedokázal ale získat podporu Afroameričanů a dalších menšin, hodnotí BBC.

Třetí z kandidátů - Martin O'Malley - je jasným poraženým. Působil v debatě matným dojmem a nechal se Clintonovou a Sandersem zcela zastínit, píší v Americe.

Po minulé televizní debatě v druhé polovině prosince se média shodla, že večer neměl jasného vítěze a do té doby suverénní pozicí bývalé ministryně zahraničí neotřásl, připomněla ČTK.

Sanders vede v klíčových státech

Zatímco Clintonová je favoritkou na celonárodní úrovni, Sanders vede v klíčových státech, které mohou vzhledem k politickému systému v USA rozhodovat. Podle nejnovějších předvolebních anket má naději vyhrát ve státech Iowa a New Hampshire. A právě v nich stranické primárky Demokratické strany počátkem února začnou. Třetí z kandidátů Martin O'Malley za oběma výrazně zaostává.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám