Hlavní obsah

Američané stahují rakety z Blízkého východu, přezbrojují na Rusko a Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy stahují své raketové systémy Patriot z Jordánska, Kuvajtu a Bahrajnu. Namísto vleklých konfliktů na Blízkém východě se chtějí více soustředit na vyostřující se vztahy s Čínou a Ruskem. Podle agentury Reuters o tom ve středu informovalo americké ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém Patriot

Článek

Podle informací listu The Wall Street Journal Spojené státy z Blízkého východu stáhnou celkem čtyři protiraketové systémy Patriot.

Dlouhodobé konflikty v Afghánistánu a přilehlých zemích už pro Pentagon nejsou prioritou. Americká armáda se nově soustředí zejména na hrozby vojensky sílící Číny a čím dál suverénnějšího Ruska.

Mobilní raketový systém Patriot slouží k protivzdušné obraně. Využívá střely země-vzduch dlouhého doletu. Umožňuje likvidovat střely s plochou dráhou letu i bojové letouny.

Zranitelnější NATO

Protiraketové systémy Patriot zajišťovaly především ochranu amerických vojenských objektů a jednotek v oblasti. Poskytovaly také ochranu spojencům ze Severoatlantické aliance.

V Bahrajnu se nachází velká americká námořní základna, která zajišťuje operace v oblasti Blízkého východu a Perského zálivu. V Kuvajtu mají USA několik tisíc vojáků, další operují v Jordánsku. V Sýrii je 2000 amerických specialistů a poradců, připomněla ČTK.

Paradoxní je, že Spojené státy oznámily stažení části svých vojenských kapacit na Blízkém východě v době, kdy se vyostřuje jejich vztah s Íránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám