Hlavní obsah

Američané se snaží dohnat Rusy, otestovali hypersonickou střelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda a námořnictvo ve čtvrtek otestovaly hypersonický kluzák, který dokázal po vynesení raketou zasáhnout vytýčení cíl. Spojené státy chtějí hypersonickou zbraň, která překonává rychlost zvuku nejméně pětkrát, zařadit do výzbroje do pěti let, aby čelily podobným zbraním vyvíjeným Ruskem a Čínou. Rusko ovšem má už svou střelu Avantgard ve výzbroji.

Foto: AFP PHOTO / US Navy / Oscar SOSA, Profimedia.cz

Odpálení rakety s hypersonickým kluzákem

Článek

Americká armáda a námořnictvo za dohledu Úřadu pro raketovou obranu (MDA) v pátek podle časopisu Newsweek oznámily, že odpálily společně „hypersonický kluzák (C-HGB), který letěl hyperzvukovou rychlostí až do vytyčeného bodu dopadu“. Vypuštěn byl „z testovacího střediska na Kauai na Havaji 19. března kolem 22:30 místního času (9:30 SEČ)“.

Test navázal na starší test z října 2017, kdy podle sdělení vedoucího projektu viceadmirála Johnnyho Wolfeho „C-HGB dosáhl klouzavého letu hyperzvukovou rychlostí do vzdálenosti cíle“.

USA utrácí za obranu dvakrát více než Čína, Rusko a Indie dohromady

Zahraniční

„V tomto testu jsme podrobili systém dalšímu tlaku. Byl se s ním schopen vyrovnat,“ dodal viceadmirál pro server DefenceNews, „dnes jsme ověřili náš koncept a nyní jsme připraveni se posunout do další fáze k získání k schopnosti provádět hypersonické údery.“

Americké ozbrojené síly po testu uvedly, že „cílem je mít hypersonické zbraně na počátku nebo v polovině dvacátých let“.

Podle ministerstva obrany by C-HGB měl sloužit jako základ pro ofenzivní hypersonickou zbraň, která by se odpalovala ze země i z moře a byla by vybavená bojovou hlavicí, naváděcím zařízením a tepelným štítem.

Moskva má náskok

Spojené státy se snaží dohnat náskok Ruska, které už koncem loňského roku mělo ve výzbroji hypersonickou střelu Avantgrad, která podle ruského sdělení byla schopna letět až 27krát rychleji než zvuk.

Rusko vyvíjí nové zbraně, aby nikoho nenapadlo s ním bojovat, řekl Putin

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že tuto střelu Rusko vyvinulo, protože Spojené státy odstoupily od dohody o omezení protiraketové obrany ABM, což jim umožnilo vyvíjet moderní a účinné antirakety a vytvářet protiraketový deštník, jaký zajišťuje především námořní systém Aegis nebo pozemní THAAD a GBI.

Putin střelu označil za „absolutní zbraň”, která je „naprosto nezranitelná” prostředky protivzdušné obrany a má každého odradit od útoku na Rusko.

Moskva testuje také hyperzvukové střely Cirkon odpalované z lodí a podobné rakety s označením Kinžal, jež vypouští stíhačky MiG-31.

Rusko vypustilo hypersonickou střelu Cirkon z lodě

Evropa

Na vývoji analogických zbraní pracuje také Čína. Střely s označením DF-ZF vypouštěné z balistických raket by mohly být podle některých analytiků připraveny k využití ještě letos.

Mluvčí Pentagonu v listopadu zdůraznil, že „Spojené státy stály po mnoho dekád v čele vývoje hypersonických prostředků, ale naši nepřátelé se je rozhodli využít jako zbraně, což vytvořili asymetrii, které musíme čelit”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám