Hlavní obsah

Američané mají po Manningovi chtít, aby označil Assange za komplice

– Washington
Právo, BBC, aa

Vyšetřovatelé v USA nabídli Bradleymu Manningovi, vojínu podezřelému z vynesení tajných depeší amerických ambasád, dohodu o případném trestu, pokud zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange označí za svého komplice. Napsal to britský deník Independent.

Foto: archiv, Právo

Bradley Manning

Článek

Podle listu by svědectví, že Assange po Manningovi tajné depeše požadoval, navíc umožnilo prokuratuře obvinit Assange v USA ze špionáže a s velkou nadějí požádat Británii o jeho vydání. Vyšetřovací orgány proto zvažují převedení kauzy Manning do působnosti civilní justice, kde by institut korunního svědka bylo snazší uplatnit.

„Jeho mentální stav se zhoršuje“

Independent své informace neopírá o konkrétní zdroj, pouze o spekulace, že v americké Virginii velká porota zkoumá způsoby, jak a z čeho zakladatele serveru obvinit.

Ministerstvo spravedlnosti se k tomu odmítlo vyjádřit.

Manning je od května zadržován na vojenské základně ve Virginii poté, co rozšířil video z Iráku, na němž Američané z vrtulníku postříleli 17 lidí včetně dvou novinářů. Podle Davida House, který vězně navštěvuje dvakrát měsíčně, je třiadvacetiletý bezpečnostní analytik Manning držen na samotce a jeho zdraví i mentální stav se rychle zhoršují. Manning měl také uvést, že jej vládní agenti zastrašují. Hrozí mu trest až 52 let vězení.

Assange už před několika dny popřel, že by Manninga znal. „Nikdy dříve jsem jméno Bradley Manning neslyšel, dokud nebylo zveřejněno v tisku,“ řekl Assange televizi ABC. Opakoval, že technologický systém WikiLeaks byl vypracován tak, aby nebylo možné vypátrat identitu lidí, kteří serveru posílají příspěvky.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám