Hlavní obsah

Američané chtějí omezit používání bezpilotních letounů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda chce regulovat používání bezpilotních letounů proti teroristům. Dočasnou výjimku by podle připravovaného manuálu měly mít akce vedené proti představitelům Tálibánu a Al-Káidy, uvedl list Washington Post s odvoláním na nejmenované zdroje.

Článek

Příručka je podle amerického listu hotová, ale musí ji ještě schválit prezident Barack Obama, což se má stát během několika příštích týdnů. Nové nařízení, závazné pro jednotky americké armády, stanoví přesná pravidla pro využití bezpilotních aparátů proti lidským cílům.

Bezpilotních letounů, užívaných v obtížně dostupných oblastech mezi Afghánistánem a Pákistánem, se nařízení po dobu nejméně jednoho roku nebude týkat, píše Washington Post. Ústřední zpravodajská služba (CIA), která nasazení těchto aparátů řídí, se bude řídit přísnými pravidly až po uplynutí této doby.

Podle amerických médií nasadily USA bezpilotní letouny na afghánsko-pákistánské hranici poprvé v roce 2004. Od té doby tam po jejich útocích zahynulo až 3500 příslušníků Talibanu a Al-Káidy, mezi oběťmi ale údajně byly i stovky civilistů.

Pákistánská vláda proti využívání amerických bezpilotních strojů pravidelně protestuje a na veřejnosti je označuje za porušení pákistánské svrchovanosti. Předpokládá se ale, že neformálně dala Washingtonu k užívání těchto zbraní zelenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám