Hlavní obsah

Američan chtěl předat Al-Káidě manuály k bezpilotním letadlům

– Houston

Jednatřicetiletý americký občan Barry Walter Bujol byl ve čtvrtek v texaském Houstonu odsouzen na dvacet let do vězení; podle soudu chtěl předat bojovníkům teroristické sítě Al-Káida dva manuály k bezpilotním letounům, navigační zařízení GPS a peníze.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní útočný stroj MQ-9 Reaper

Článek

Bujol byl zatčen v květnu 2010, kdy se chtěl na cizí doklady nalodit v Houstonu na loď směřující na Blízký východ. Odhalen byl díky tajnému agentovi, který pronikl do jeho blízkosti a vydával se za jeho přítele.

Loni v listopadu byl Bujol obviněn z podpory zahraniční teroristické organizace a krádeže cizí totožnosti.

Při procesu vyšlo najevo, že Bujol si vyměňoval elektronickou poštu s radikálním islamistickým kazatelem amerického původu Anwarem al-Awlakim, který byl považován za duchovního vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově.

Před vynesením rozsudku Bujol řekl, že nikdy nechtěl nikomu ublížit. "Jsem člověk, ne terorista," řekl. Obhajoba navrhovala sedmiletý trest, dostal ale trest na horní hranici sazby.

Bezpilotní letouny, jejichž manuály chtěl Bujol předat teroristům, mají na svědomí mnoho bojovníků z řad Al-Káidy a na ni napojených organizací. Využívají se především při likvidačních úderech proti velitelům. Při náletu bezpilotních letadel zemřel první vůdce pákistánského Tálibánu Hakimullah Mahsúd i al-Awlaki. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám