Hlavní obsah

100letý Ind láme sprinterské rekordy

Novinky, Zdeněk Rejšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fauja Singh, přezdívaný Tornádo v turbanu sviští po běžeckém oválu jako vítr. Ve svých 100 letech si troufne na sprinterský závod, ale i na maratonský běh. Singh je čerstvým držitelem 8 světových rekordů na tratích od 100 do 5 000 metrů a v současnosti se připravuje na maraton v Torontu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stoletý běžec láme rekordyVideo: Reuters

 
Článek

Fauja Singh z Velké Británie, kterému je úctyhodných 100 let, si v americkém Torontu doběhl hned pro několik světových rekordů ve sprintu. Singh překonal v kategorii stoletých mužských běžců časy na všech osmi hodnocených vzdálenostech. Stometrovou trať uběhl za 23,4 vteřin a nejdelší pětikilometrovou vzdálenost pokořil za necelých padesát minut.

Ani osm světových rekordů, které budou zapsány do Guinessovy knihy rekordů, mu ale nestačí. O svůj devátý zápis se chce pokusit v neděli 16. října, kdy se zúčastní torontského maratonu. Každý den tak teď v rámci tréninku uběhne asi 15 kilometrů.

Singh bude nejstarším účastníkem maratonu ze všech pěti tisíc přihlášených běžců. I přesto si věří a hodlá uběhnout celý závod, tedy rovných 42 kilometrů. Byl by tak prvním člověkem, kterému se něco podobného v tomto věku podařilo.

Předpoklady k úspěchu Singh rozhodně má. Tornádo v turbanu je totiž rovněž držitelem rekordu pro nejrychlejšího maratonce nad 90 let. Ve svých 92 letech uběhl v roce 2003 maraton za pět hodin, čtyřicet minut a jednu vteřinu.

Fauja Singh, který letos 11. dubna oslavil sté narozeniny, se narodil na farmě v Indii roku 1911. S běháním začal ve věku 89 let, když přišel za tragických okolností o ženu a syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám