Hlavní obsah

Terorista chtěl napadnout Londýn letadlem z Prahy

Právo, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chálid šajch Muhammad, strůjce útoků proti USA z 11. září, plánoval v roce 2002 útok na londýnské letiště uneseným letadlem českých aerolinií. Ve své autobiografii V palbě, z níž v pondělí citoval britský list The Times, to napsal pákistánský prezident Parvíz Mušaraf.

Článek

Podle Mušarafa Muhammad chystal v roce 2002 útok na letiště Heathrow a chtěl použít některého z běžných linkových letů z letišť v Česku, Slovensku, Chorvatsku, Polsku, Rumunsku či na Maltě, a to údajně kvůli jejich laxním bezpečnostním opatřením.

Muhammada, Pákistánce narozeného v Kuvajtu, zatkla pákistánská policie v roce 2003, předala ho Američanům, kteří dodnes tají, kde ho vězní.

Mušaraf v knize nevysvětlil, proč Muhammada jeho služby vyslýchaly jen tři dny, než ho předaly americké Ústřední zpravodajské službě (CIA), když plánoval tolik akcí v Pákistánu a jako jediný znal identitu klíčových osob v síti Usámy bin Ládina.

USA platila milióny za muže z al-Kajdá

Pákistánský prezident dále v pamětech napsal, že CIA zaplatila milióny dolarů Pákistánu za předání celkem 369 teroristů podezřelých z členství v al-Kajdá. "Nevěděli jsme o tom. To se nemělo stát. Vyplácení odměn je pro soukromé osoby, kteří pomohou vystopovat teroristy na seznamu nejhledanějších osob FBI, ne pro cizí vlády," citoval list prohlášení ministerstva spravedlnosti USA.

Nejmenovaný činitel CIA k tomu podle Timesů řekl: "Naše vztahy s cizími státníky není něco, o čemž jsme připraveni hovořit. Nečekáme ani, že o tom budou hovořit oni."

Mušaraf už minulý týden v USA z knihy citoval pasáž, že po 11. září USA prý jeho zemi vyhrožovaly bombardováním, pokud nebude spolupracovat proti terorismu. Bývalý náměstek diplomacie USA Richard Armitage, který měl podle knihy výhrůžku tlumočit, to znovu popřel.

"Prezident Mušaraf učinil tato prohlášení v době, kdy začíná cestu zaměřenou na propagaci své knihy. Domnívám se, že to je možný důvod k jeho vyjádřením," řekl Armitage na návštěvě v jihokorejském Soulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám