Hlavní obsah

Kolumbie dá občanství dětem Venezuelanů

Kolumbie udělí občanství víc než 24 tisícům dětí, které se v zemi narodily venezuelským imigrantům, oznámil kolumbijský prezident Ivan Duque. Děti tak nebudou bez státní příslušnosti a budou mít přístup ke vzdělání a zdravotní péči. Opatření se týká dětí venezuelských rodičů, které se v Kolumbii narodily od srpna 2015 a bude platit po dva roky.

Foto: Reuters

Venezuelané se pokoušejí dostat do Kolumbie přes řeku Tachiru

Článek

V Kolumbii se usadilo kolem 1,4 milionu Venezuelanů, kteří sem utekli kvůli vleklé hospodářské a politické krizi ve své zemi, provázené mimo jiné vážným nedostatek jídla a léků.

Děti venezuelských imigrantů byly dosud v Kolumbii v právním vakuu, žádná země jim nevydávala doklady. Venezuelských konzulátů se v zahraničí nachází poskrovnu a cesta do vlasti je pro imigranty nebezpečná. Rodiče tak nemohli novorozence někde přihlásit.

Kolumbie, země o 49 milionech obyvatel, dosud na rozdíl od Peru a dalších zemí v regionu nezavedla přísná protiimigrační opatření. Kolumbijská vláda vyzvala Venezuelany, kteří hranice země překročili nelegálně, aby se přihlásili u místních úřadů, a získali tak snazší přístup k veřejným službám.

Třebaže jim přitom nehrozí deportace, stovky tisíc lidí této výzvy neuposlechlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám