Hlavní obsah

V Alabamě obvinili těhotnou ženu ze zabití, když o dítě přišla při střelbě

Na hlavu postavený případ, rozčilují se aktivisté bojující za práva žen v americkém státě Alabama. Rozzuřil je případ sedmadvacetileté Marshae Jonesové, která se loni v prosinci dostala do konfliktu s další ženou. Při potyčce byla Marshae postřelena a následně potratila. Nyní ale čelí obvinění, že zabila své dítě, když konflikt vyvolala a vystupňovala ho, a tím život dítěte ohrozila, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Marshae Jonesová byla v pátém měsíci těhotenství, když se začala před obchodem v alabamském městě Pleasant Grove hádat s o čtyři roky mladší Ebony Jemisonovou. Spor vygradoval, Jemisonová vytáhla zbraň a na aktérku hádky vystřelila a zasáhla ji. Ženu záchranáři okamžitě dopravili do nemocnice, kde podstoupila operaci, ale plod se lékařům zachránit nepodařilo.

Jemisonová byla obviněna ze zabití, ale následně bylo její obvinění staženo a ze zabití se bude zodpovídat Jonesová. Ve středu byla zatčena a o den později byla propuštěna po složení kauce ve výši 50 tisíc dolarů (1,1 milionu dolarů).

„Vyšetřování prokázalo, že jedinou obětí v tomto případě bylo nenarozené dítě,“ uvedl Danny Reid z policie Pleasant Grove po střelbě. „Byla to matka dítěte, která začala spor a vyhrotila ho tak, že vyústil ve smrt jejího nenarozeného dítěte,“ dodal.

Obrat v případu rozzuřil aktivisty bojující za práva žen. Nadace Yellowhammer Fund slíbila, že Jonesové poskytne právní pomoc. „Dnes je Marshae Jonesová obviněná ze zabití kvůli tomu, že byla těhotná a byla pětkrát střelena během hádky s osobou, která měla zbraň. Střelec zůstává na svobodě,“ uvedla ředitelka nadace Amanda Reyesová.

Slíbila, že nadace obviněné pomůže s právním zastoupením. „Dostaneme Marshae z vězení," řekla a dodala: „Zítra to bude další žena černošského původu třeba kvůli tomu, že si během těhotenství dala drink. A pak další třeba za to, že se jí nedostalo dostatečné péče v těhotenství.“

Alabama je jedním z 38 států, kde jsou nenarozené děti v případě násilí spáchaného na těhotné ženě za oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám