Hlavní obsah

Novinářka obvinila Trumpa ze znásilnění ve zkušební kabince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Donald Trump čelí dalšímu nařčení ze sexuálního útoku, kterého se údajně dopustil v 90. letech. Ze znásilnění v obchodním domě na Manhattanu ho obvinila novinářka E. Jean Carrollová. Šéf Bílého domu tvrdí, že se s touto ženou nikdy nesetkal. Informoval o tom v pátek večer britský list The Guardian.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií

Článek

Obvinění ze sexuálních útoků vzneslo proti Trumpovi již více než deset žen. Poslední z nich je zatím novinářka Carrollová, která řadu let píše sloupky pro ženský časopis Elle a spolupracovala také s časopisy Esquire či Playboy.

V pátečním článku v časopise New York Magazine Carrollová uvedla, že se s Trumpem setkala koncem roku 1995 či začátkem roku 1996 v luxusním obchodním domě Bergdorf Goodman v New Yorku. Novinářce bylo tehdy 52 let, Trumpovi 49 nebo 50 a byl ženatý s Marlou Marplesovou.

Carrollová vylíčila, že ji Trump nejprve požádal o radu ohledně nákupu dárku pro přítelkyni. Vybral "krajkové průhledné body šedofialové barvy" a chtěl, abych ho vyzkoušela, prohlásila Carrollová. V žertovném tónu Trumpa vybídla, aby si prádlo zkusil sám. On se s ní ale zavřel ve zkušební kabince, kde byla Carrollová tři minuty obětí jeho sexuálních útoků.

"Chytil mě za obě ruce, přitiskl mě ke zdi a stáhl mi silonky. Potom si rozepnul kalhoty a zpoloviny či zcela do mě vstoupil," vypověděla novinářka. Následně se jí prý podařilo útočníkovi vytrhnout a z kabinky utéci.

Americký prezident v dlouhém prohlášení zmíněná obvinění v pátek kategoricky odmítl. Prohlásil, že se "s touto osobou nikdy v životě nesetkal". Carrollová se podle něj "snaží prodat svou novou knihu, což naznačuje její motivaci".

Šéf Bílého domu rovněž zdůraznil, že neexistují žádné fotografie, videonahrávky ani zprávy o incidentu. "Rád bych poděkoval obchodnímu domu Bergdorf Goodman za potvrzení, že nemají videozáznam žádného takového incidentu, protože se nikdy nestal," napsal.

O útoku prý řekla kamarádkám

Republikán Trump, který tento týden zahájil svou kampaň před prezidentskými volbami chystanými na rok 2020, rovněž naznačil, že Carrollová či časopis New York Magazine mohou spolupracovat s Demokratickou stranou.

New York Magazine napsal, že dvě přítelkyně Carrollové - obě přední novinářky - potvrdily, že jim Carrollová o sexuálním útoku krátce po jeho uskutečnění řekla. Jedna z kamarádek prý opakovaně Carrollové zdůraznila, že byla znásilněna, a nabízela jí, že s ní půjde na policii. Carrollová se k tomu ale nakonec neodhodlala.

Dlouho údajně také neměla odvahu o napadení napsat, protože viděla, že ženy, které obvinily Trumpa ze sexuálních útoků, "byly terčem výhrůžek smrtí, byly propuštěny z práce a vláčeny bahnem".

V článku uvedla Carrollová jména 15 žen, které veřejně Trumpa ze sexuálního obtěžování a útoků obvinily. Prezident ve všech případech obvinění popřel s tím, že tyto ženy lžou.

Reklama

Výběr článků

Načítám