Hlavní obsah

Stát New York zakázal odmítání vakcín proti spalničkám kvůli víře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákonodárci v americkém státě New York kvůli epidemii spalniček zrušili výjimky, které umožňovaly z náboženských důvodů odmítnout očkování, napsal deník The Guardian. V USA se od letošního roku spalničkami nakazilo přes tisíc lidí, což je nejvíce od roku 1992.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína proti onemocnění spalničkami

Článek

Stát New York, který hlásí nejvíce infikovaných, dosud umožňoval vyhnout se z náboženských důvodů očkování. Kvůli výjimce se nákaza rychle rozšířila mezi newyorskou ortodoxní židovskou komunitou.

Již v dubnu starosta New Yorku, který je nejlidnatějším městem stejnojmenného státu a také celých USA, vyhlásil stav nouze. Lidem, kteří nenechají své děti proti onemocnění očkovat, tak hrozí pokuta až 1000 dolarů (téměř 23 tisíc korun). Ve čtvrtek se k vlastnímu opatření rozhodli i zákonodárci státu New York.

Žáci a studenti, kteří nemají očkování proti spalničkám, mají nyní 30 dní na to, aby to napravili. Zákon, který jen několik minut po schválení podepsal newyorský demokratický guvernér Andrew Cuomo, začal platit okamžitě. Vyhnout se očkování je stále možné ze zdravotních důvodů, jako je například slabý imunitní systém dítěte.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetřeni jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Newyorský zákonodárce Jeffrey Dinowitz, který je jedním ze spoluautorů nového zákona, s odmítáním očkování z náboženských důvodů nesouhlasí. „Nejsem si vědom, že by Tóra, Bible, Korán nebo cokoli jiného vybízely nenechat se očkovat,“ řekl. „Pokud se rozhodnete nenechat očkovat své dítě, pak ohrožujete ostatní děti,“ upozornil.

Proti zákonu protestovalo v newyorské metropoli Albany před sídlem místní vlády několik stovek rodičů, kteří hájí právo volby. Obhájci zákona naopak tvrdí, že víra by v žádném případě neměla být nadřazena vědeckým důkazům, že očkování skutečně pomáhá bránit šíření nákazy.

„Jsem stará dost na to, abych si pamatovala dobu, kdy dětská obrna byla skutečnou hrozbou,“ uvedla newyorská demokratická zákonodárkyně Deborah Glicková s odkazem na vážné virové onemocnění, které je v současné době díky očkování jen krok od vymýcení.

Spalničky trápí i Evropu. V České republice úřady registrují od začátku roku více než 540 lidí nakažených, což je zhruba o 350 více, než se nakazilo loni za celý rok. Z informací na webu českého ministerstva zdravotnictví ale vyplývá, že se rychlost šíření nákazy zpomaluje na jednotky nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám