Hlavní obsah

Protipotratové tažení v USA: Přísný zákon podepsal i demokratický guvernér Louisiany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokratický guvernér amerického státu Louisiana John Bel Edwards podepsal ve čtvrtek večer přísný protipotratový zákon, který zakazuje interrupci od okamžiku, kdy je slyšet tlukot srdce plodu, což může být už v šestém týdnu těhotenství, uvedly stanice BBC a CNN. Zákon schválili zastupitelé v louisianské Sněmovně reprezentantů ve středu 79 hlasy proti 23.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zastánci práva na potrat demonstrují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu

Článek

Edwards se dlouho stavěl proti interrupcím, čímž se lišil od většiny demokratů. V prohlášení uvedl: „Vyzývám většinu zákonodárců, kteří hlasovali pro, aby se ke mne připojili při budování lepší Louisiany, která se stará o ty poslední mezi námi a dává větší možnosti každému.“

Již dříve návrh zákona, jehož spolutvůrcem je podle agentury i demokratický senátor John Milkovich, schválil i místní Senát. Ten je stejně jako louisianská sněmovna rovněž pod kontrolou republikánských zákonodárců. [celá zpráva]

Znásilněná? Smůla!

Zákon blokuje většinu potratů, protože do šestého týdne mnohé ženy ani nevědí, že jsou v jiném stavu. Umožňuje interrupci jen v případě, kdy je ohrožen život matky, ale ne v případě, kdy je žena znásilněná nebo otěhotněla při incestním styku, uvedla BBC.

Louisiana se po Mississippi, Ohiu, Georgii a Kentucky stala pátým státem, kde podobně přísný zákon schválil guvernér.

Zákon nicméně nezačne platit, dokud otázku interrupcí nerozhodne na federální úrovni Nejvyšší soud USA, u něhož skončil potratový zákon schválený v sousedním Mississippi. Tam minulý pátek federální soudce takový zákon zablokoval.

Nejvyšší soud už dříve těsnou většinou zablokoval omezení potratů v Louisianě, které vyžadovalo, aby lékaři poskytující potraty měli certifikovanou praxi nejen v místě, kde pracují, ale i v nejbližší nemocnici.

Foto: Mykal McEldowney, ČTK/AP

Zastánci potratů na demonstraci v Indianě

Trest až 99 let vězení

Nejpřísnější zákon tento měsíc schválili zastupitelé Alabamy, která zakazuje takřka všechny potraty s výjimkou stavu ohrožujícího matku. Za porušení zákona, který Americká unie občanských práv (ACLU) napadla u soudu, bude hrozit až 99 let vězení. Stíhání nebude podobně jako v jiných státech vystavena matka, ale ten, kdo interrupci provede. Zákon už podepsala guvernérka, ale platit má až za šest měsíců. [celá zpráva]

Republikánské tažení proti potratům má zvrátit precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973, které interrupce v USA de facto legalizovalo. Odpůrci interrupcí očekávají, že nové protipotratové zákony vyvolají soudní spory, které skončí u Nejvyššího soudu USA. V devítičlenné nejvyšší justiční instanci zastává pět soudců konzervativní názory, což odpůrcům potratů dává naději na úspěch.

Americký prezident Donald Trump už dal najevo, že je proti potratům, ovšem s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky, matka byla znásilněna nebo otěhotněla v důsledku incestu.

V Missouri hrozí uzavření jediné potratové klinice

V Missouri, kde jsou také přísné zákony proti potratům, nyní hrozí, že tamní jediná potratová klinika od soboty nebude moci poskytovat své služby, protože stát jí odmítá prodloužit licenci. Republikánský guvernér Missouri Mike Parson ve středu prohlásil, že povolení na další rok klinika nedostane, protože neplní standardy.

Zařízení, které požadavky státu označilo za přehnané, se proto obrátilo na soud, aby zabránilo svému zavření. Pokud žádosti kliniky nevyhoví, stane se Missouri prvním státem USA, jehož obyvatelé od roku 1974 ztratí přístup k interrupčním službám, napsal deník The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám