Hlavní obsah

Louisianští zákonodárci podpořili zákaz potratů po šestém týdnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákonodárci v americkém státě Louisiana schválili přísný protipotratový zákon, který zakazuje interrupce od chvíle, kdy je znatelný tlukot srdce plodu, což může být už v šestém týdnu těhotenství. Informovala o tom agentura Reuters. Pro zpřísnění pravidel kolem potratů hlasovalo 79 jeho členů, proti bylo 23.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zákon ještě musí podepsat demokratický guvernér státu John Bel Edwards, který ale avizoval, že ho podpoří. Obdobná legislativa už prošla parlamenty států Kentucky, Missouri, Ohio a Georgia, zatímco ve státě Mississippi minulý pátek federální soudce takovou normu zablokoval.

Nejpřísnější zákon tento měsíc schválil parlament státu Alabama. Ten zakazuje takřka všechny potraty, s výjimkou stavu ohrožující matku. Porušení zákona může být vystaveno trestu až 99 let vězení.

Republikánské tažení proti potratům má zvrátit precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973, které interrupce v USA de facto legalizovalo. Odpůrci interrupcí očekávají, že nové protipotratové zákony vyvolají soudní spory, které skončí u nejvyššího soudu. V devítičlenné nejvyšší justiční instanci zastává pět soudců konzervativní názory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám