Hlavní obsah

Trump v červnu zavítá do Británie na státní návštěvu, tvrdí média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v červnu zavítá do Velké Británie na státní návštěvu, během níž ho přijme královna Alžběta II. Informovala o tom britská média s odvoláním na vládní zdroje. Na cestu, kterou dosud oficiální místa odmítají potvrdit, vyrazí Trump v rámci oslav 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, při nichž navštíví i Francii.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump byl v Británii již loni v červenci, tehdy však šlo o neoficiální návštěvu. Nyní některá britská média spekulují o tom, že součástí pozvání od královny bude banket v Buckinghamském paláci či kočárová jízda centrem Londýna.

Právě srdci britské metropole se Trump pokoušel vyhýbat během svého loňského pobytu v Británii v obavách z protestů svých odpůrců. Šéf Bílého domu je mezi Brity velmi neoblíbený, podle posledního průzkumu agentury YouGov k němu mají více než dvě třetiny z nich negativní vztah.

Podle listu Financial Times dojednává Bílý dům a úřad britské premiérky Theresy Mayové státní návštěvu již od konce loňského roku. O blížícím se termínu může svědčit i fakt, že v březnu královna Alžběta povečeřela s americkým velvyslancem v Británii Woodym Johnsonem.

Trump se loni několikrát názorově rozešel s premiérkou Mayovou a v médiích den před loňským setkáním v Londýně kritizoval její přístup k brexitovému vyjednávání s Evropskou unií.

Reklama

Výběr článků

Načítám