Hlavní obsah

V Chicagu zvolili starostkou černošskou lesbičku

– Chicago

Novou starostkou Chicaga se v úterý stala Afroameričanka Lori Lightfootová, která se nijak netají svou lesbickou orientací. Původně tato demokratka nebyla považovaná za favoritku, ale nakonec v druhém kole porazila další černošku Toni Preckwinklovou, uvedly BBC a list The Guardian.

Černoška Lori Lightfootová se stala starostkou ChicagaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lightfootová oslavila vítězství se svou ženou a dcerou: „Dnes se dívá mnoho malých dívek a kluků. Dívají se na nás. A vidí počátek něčeho velmi odlišného,“ řekla.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Lori Lightfootová nalevo se po vítězství ve volbách chicagské starostky objímá se svou ženou Amy Eshlemanovou

Šestapadesátiletá Lightfootová vyhrála, i když nikdy nezastávala žádnou volenou funkci. Advokátka však působila v orgánu dohlížejícího na činnost policie, který byl ustaven poté, co policista zabil 17letého Laquana McDonalda a sbor se to pokusil ututlat. Pak působila přímo v policii, kde se zaměřila na snížení policejního násilí a na snížení zločinů spáchaných střelnými zbraněmi. Tam už byl její postup kritizován jako nedostatečný.

Když loni oznámila kandidaturu, podařilo se jí získat nejvíce peněz, jenomže do kampaně pak vstoupili mnohem zkušenější politici, takže její šance klesaly. V lednu  však byl obviněn významný chicagský politik Ed Burke z korupce a vydírání. Čtyři významní kandidáti s ním byli spojení, což otevřelo dveře Lightfootové, která bojovala proti korupci.

Foto: Ashlee Rezin, ČTK/AP

Lori Lightfootová slaví své vítězství

Preckwinkleové podtrhlo nohy, když předseda jejího volebního štábu označil Lightfootovou za nacistku. V druhém kole nakonec Lightfootovou podpořilo i několik politiků, které porazila v kole prvním.

Černošské starostky má ještě sedm dalších amerických měst včetně Atlanty, New Orleansu a San Franciska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám