Hlavní obsah

Venezuelský ústavodárný sbor zbavil Guaidóa imunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelské Ústavodárné shromáždění poplatné autoritářskému prezidentu Nicolási Madurovi v úterý zbavilo imunity opozičního lídra Juana Guaidóa, který se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem. Udělal to na žádost Nejvyššího soudu. Otevřela se tak cesta k možnému odsouzení a uvěznění Guaidóa.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Juan Guaidó

Článek

Poslanecké imunity, která ho chránila před vyšetřováním, jej zbavilo Ústavodárné shromáždění, což je orgán, který na základě ústavy nechala zvolit Madurova vláda proto, že parlament vzešlý z voleb ovládá od roku 2016 opozice. Ta volby do něj bojkotovala. Více než pětisethlavé shromáždění rozhodlo podle agentury AP jednohlasně a jeho předseda Diosdado Cabello obvinil opozici, že se do země snaží přivést zahraniční invazi a rozdmýchává občanskou válku.

Pětatřicetiletého politika, který se s odvoláním na ústavu prohlásil prezidentem země, by úřady mohly obvinit z porušení zákona, neboť nerespektoval zákaz vycestovat do zahraničí a objížděl okolní země, aby získal podporu. [celá zpráva]

„Nebudeme se vyhýbat odpovědnosti,“ řekl Guaidó novinářům v reakci na verdikt shromáždění, kterým se nenechá zastrašit. „Oni si myslí, že to bude jednoduché. Ale nebude. Pokud chtějí zajít dále, budou muset počítat s důsledky,“ dodal Guaidó.

Madurovy státní orgány si muže podporovaného velkou částí Venezuelanů dosud netroufly zatknout. Guaidóa uznalo přes 50 zemí včetně USA, většiny zemí EU včetně ČR a řady latinskoamerických za prozatímního prezidenta zbídačené jihoamerické země. [celá zpráva]

Guaidó již od ledna usiluje jako předseda legitimně zvoleného parlamentu o Madurův odchod a vypsání předčasných prezidentských voleb.

Guaidóovi minulý týden úřad hlavního kontrolora jmenovaný Ústavodárným shromážděním zakázal na 15 let výkon veřejných funkcí, neboť uzurpováním moci uškodil lid Venezuely a zahraničními cestami zpronevěřil státní peníze. Guaidó úřad nerespektuje a zákazu se nemíní podřídit.

Šéf opozice svolává pravidelné masové demonstrace po celé zemi a vyzývá státní úředníky a armádu, aby se postavili na jeho stranu. Primárně je snahou opozice dostat do země sužované ekonomickou krizí humanitární pomoc, kterou Maduro odmítá s tím, že jde o americkou intervenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám