Hlavní obsah

Madurova vláda je neschopná a zkorumpovaná, prohlásil generál a uprchl do Kolumbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelský generál Carlos Rotondaro, který čelí sankcím Spojených států, uprchl do Kolumbie a v televizním rozhovoru označil vládu prezidenta Nicoláse Madura za neschopnou a zkorumpovanou. Zároveň generál uznal vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa jako prozatímního prezidenta.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Armáda zabránila střelbou a slzným plynem konvojům s potravinami a léky projet do Venezuely.

Článek

„Nejsem zrádce, jsem věrný vlasti,“ řekl Rotondaro v pondělí v rozhovoru pro kolumbijskou zpravodajskou stanici NTN24. „Má přísaha nezahrnovala obranu korupce a neschopné vlády,“ dodal s tím, že Venezuelané chtějí nastolit změnu skrze svobodné a spravedlivé volby.

Venezuelu opustil přes nelegální hraniční přechod, protože mu byl zneplatněn pas. Venezuelské ministerstvo pro informace nejnovější vývoj dosud nekomentovalo.

Sankce na někdejšího šéfa venezuelského státního úřadu pro poskytování léků a pomoc osobám s chronickými onemocněním uvalily USA s cílem poukázat na „špatný ekonomický management a rozšířenou korupci“ Madurovy vlády.

Od ledna podle Reuters z Venezuely do Kolumbie uprchlo několik set venezuelských vojáků, kteří Madurovu vládu odsoudili a vyjádřili podporu Guaidóvi, jehož v lednu opozicí vedený venezuelský Kongres označil za prozatímního prezidenta.

Podpora vysoce postavených příslušníků venezuelské armády je pro Madura k udržení moci klíčová. Země se potýká s hyperinflací a v důsledku hluboké ekonomické krize se rozšířily jinak léčitelné nemoci a hlad. Jen od roku 2015 Venezuelu opustily asi tři miliony osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám