Hlavní obsah

Cla na evropská auta by nás poškodila, řekl Babiš Trumpovi

– Washington

Český premiér Andrej Babiš jednal ve čtvrtek v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Řeč byla o energetice, kybernetické bezpečnosti a také o plánech USA zavést cla na evropská auta. Babiš po jednání řekl, že Trumpovi sdělil, že podobný krok by Česko poškodil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Babiš jednal s Trumpem v Bílém doměVideo: AP

 
Článek

„Apeloval jsem na něj, že pro nás by to nebylo dobré, a je potřeba, aby se tyto dvě velké ekonomiky dohodly,” řekl Babiš.

Trump mu prý na to řekl, že jednání s EU je těžké.

Řekl, že s Trumpem navázal dobrý osobní vztah. „Jednání bylo otevřené, byla dobrá nálada, vícekrát jsme se zasmáli,” prohlásil český premiér. Na setkání prý bude mít skvělou vzpomínku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Monika Babišová, premiér Andrej Babiš, prezident USA Donald Trump a první dáma USA Melania Trumpová (sedící zleva) v Oválné pracovně Bílého domu ve Washingtonu.

Zmínil, že na dalším jednání byl kromě Trumpa i viceprezident Mike Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo či poradce pro kybernetickou bezpečnost Daniel Bagge. „Byla to nejsilnější sestava, což si myslím, že dává ze strany USA velký význam naší zemi,” řekl Babiš.

Uvedl, že relativně dlouho se diskutovalo s manželkami o rodinách, rozdělení Československa, na bilaterální jednání potom zbylo méně času.

Kromě zmíněných témat byla řeč i o energetice, například využití zkapalněného zemního plynu a také modernizaci českých jaderných elektráren.

Babiš také tlumočil pozvání českého prezidenta Miloše Zemana pro Trumpovu dceru Ivanku do Prahy. O samotném Zemanovi a jeho přijetí v USA prý ale řeč nebyla. Nezazněl ani Trumpův souhlas s tlumočeným Zemanovým pozváním amerického prezidenta do Prahy.

 Obrana i Sýrie

Politici jednali také o mezinárodních otázkách a také o obranné politice a NATO. Shodli se na svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Mluvilo se i o Sýrii, kde Babiš zmínil, že by se USA měly zajímat o osud milionů uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám