Hlavní obsah

Finanční ředitelka Huawei žaluje Kanadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Finanční ředitelka firmy Huawei a dcera jejího zakladatele Meng Wan-čou podala v pátek žalobu na Kanadu. Ve stejném dni kanadská vláda rozhodla, že žádost o její vydání do USA je oprávněná a že o vydání může rozhodnout soud, uvedla v pondělí stanice BBC.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Finanční ředitelka Huawei Technologies Meng Wan-čou

Článek

Meng podala v pátek žalobu u nejvyššího soudu Britské Columbie na kanadskou vládu, pohraniční úřad a jízdní policii za vážné porušení jejích občanských práv. Meng byla 1. prosince zadržena na základě amerického zatykače na letišti ve Vancouveru. [celá zpráva]

Kanadská vláda v pátek rozhodla, že žádost USA o vydání kvůli tomu, že žena údajně ukradla technologii T-Mobile na testování odolnosti chytrých telefonů, mařila spravedlnost, obcházela sankce na Írán a dopustila se při tom podvodu, [celá zpráva], je právně v pořádku a může o ní rozhodnout soud. Stání se bude konat ve středu. [celá zpráva]

Meng v žalobě tvrdí, že ji příslušníci Úřadu kanadské pohraniční služby zadrželi, prohledali a vyslýchali na letišti na základě falešných záminek. Pak ji předali královské kanadské jízdní policii.

V žalobě označila své zadržení za „nezákonné a svévolné“. Ti, kteří ji zadrželi, jí prý „záměrně nesdělili skutečné důvody jejího zadržení a neposkytli jí informace o jejím právu nevypovídat a mít obhájce“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám