Hlavní obsah

Zastánce kampaně #MeToo poničil sochu námořníka líbajícího ženu na konci války

Sarasota

Sochu znázorňující, jak americký námořník z radosti nad koncem druhé světové války líbá neznámou ženu, poničili v pondělí ve floridské Sarasotě zastánci kampaně #MeToo, uvedla stanice BBC. Hashtag nastříkali na nohu ženy v sousoší Bezpodmínečná kapitulace jen den poté, co zemřel muž z fotografie, která se stala předlohou pro sochu.

Foto: Reuters

Logo kampaně #MeToo na lýtku sochy v Sarasotě

Článek

Na lýtko ženy vandal nastříkal hashtag #MeToo a způsobil tak škodu za tisíc dolarů. Suma je vysoká „kvůli tomu, jak velkou plochu graffiti pokrývá“. V úterý ráno ale byla malůvka odstraněna, informoval magistrát Sarasoty.

Socha je inspirována fotografií z roku 1945, která zachycuje, jak americký námořník z radosti nad koncem války líbá neznámou ženu. Ani jeden z aktérů dnes již nežije. Greta Zimmerová Friedmanová zemřela v roce 2016 ve věku 92 let [celá zpráva], námořník George Mendonsa skonal o víkendu ve věku 95 let.

To, že námořník vtiskl polibek neznámé ženě, bylo dlouho chápáno jako výraz radosti nad bezpodmínečnou kapitulací Japonska a koncem nejkrvavějšího konfliktu v historii. V posledních letech se však objevily názory, že ve skutečnosti šlo o sexuální útok, protože Friedmanová muži nedala souhlas, aby ji políbil.

Políbená žena v roce 2005 v rozhovoru pro projekt zachycující vzpomínky pamětníků řekla, že jejím přáním nebylo, aby ji Mendonsa políbil, a že ji námořník prostě „čapnul“. Dodala však, že polibek byl „slavnostním aktem“ a „jen projevem díků, že válka skončila“.

Foto: Reuters

Logo kampaně #MeToo na lýtku sochy v Sarasotě

Po smrti Friedmanové v roce 2016 řekl její syn listu The New York Times, že jeho matka nikdy nevnímala polibek negativně.

I diskuse na sociálních sítích ukázala, že řada lidí stále vnímá, že socha zachycuje radost z konce války a není obrazem sexuálního násilí. Nastříkání jména kampaně bylo vnímáno jako chuligánství a vandalismus a neúcta k veteránovi, který zrovna zemřel.

Foto: Victor Jorgensen, ČTK/AP

Fotografie ze 14. srpna 1945 zachycuje spontánní radost lidí po skončení druhé světové války. Alfred Eisenstaedt ji pořídil na newyorském Times Square.

Na Facebooku se ale objevily i názory, že čin byl oprávněný a socha by měla být stržena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám