Hlavní obsah

Spojené státy chtějí stáhnout své vojáky ze Sýrie do konce dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vojáci by se měli stáhnout ze Sýrie do konce dubna. Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na informace nejmenovaných představitelů americké vlády i armády. Prezident Donald Trump v prosinci ohlásil, že chce americké vojáky ze Sýrie stáhnout, protože teroristický Islámský stát (IS) byl už poražen.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Armáda s prezidentovým rozhodnutím nesouhlasí a bývalý ministr obrany James Mattis kvůli tomuto kroku rezignoval.

Na boji proti IS se v Sýrii významně podílely kurdské milice, které USA podporovaly. Trumpovo nedávné rozhodnutí tak vyvolalo debatu o příštím osudu syrských Kurdů, kteří přijdou o hlavní záštitu proti tureckým útokům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan později oznámil, že s Trumpem jednal o ustavení bezpečnostní zóny podél části syrsko-turecké hranice.

Trumpova administrativa dosud nemá podle zdrojů WSJ plán na ochranu spojeneckých kurdských bojovníků po odchodu amerických vojáků. Amerikou podporované kurdské milice se v nadcházejících dnech chystají dobýt z rukou IS poslední zbytky území v Sýrii, a americká armáda se tak začíná soustředit na stažení amerických vojáků ze Sýrie v následujících týdnech, napsal WSJ s odkazem na zdroje.

Pokud Trumpova administrativa svá dosavadní stanoviska výrazně nezmění, plánuje armáda podle zdrojů stáhnout většinu vojáků ze Sýrie do poloviny března, do konce dubna pak všechny. Bližší podrobnosti o stažení amerických vojáků ze Sýrie Pentagon odmítl sdělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám