Hlavní obsah

Brazilský hrdina zachránil dívku z bahna pod protrženou nádrží

Brasília

Hrdinou se v očích Brazilců stal třiatřicetiletý Jefferson Ferreira, který pomohl zachránit patnáctiletou dívku z moře bláta po protržení odkalovací nádrže u dolu poblíž města Brumadinha, což si vyžádalo nejméně 99 mrtvých, uvedla agentura Reuters. Počet obětí však stoupne, protože se stále pohřešuje na 250 osob.

Z brazilského záchranáře, který vytáhl po protržení nádrže z bahna ženu, se stal hrdinaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ferreira po tragédii v troskách pátral po své sestře, když se dozvěděl, že někdo v bahně přežil. Protože si myslel, že by to mohla být jeho sestra, spěchal tam se svým kamarádem. Když dorazil na místo, zjistili, že tam není jeho sestra, ale patnáctiletá dívka, která byla uvězněná v červeném bahně.

Ferreira se brodil bahnem až k dívce, která v něm byla až po lokty, a zůstal s ní až do příletu vrtulníku. Pak ji pomáhal záchranářům z bahna vytáhnout.

Foto: Reuters

Jefferson Ferreira, který zachránilo dívku z bahna.

Video, jak pomáhá dívce, se rychle rozšířilo po sociálních sítích a Ferreira se stal v očích Brazilců hrdinou. Sám však radost nemá, protože jeho sestra Jussara je stále nezvěstná a není šance, že by mohla přežít. I když zatím nebyla mezi 99 mrtvými těly, které vyprostili záchranáři z bahna a trosek vesnic zavalených 25. ledna, kdy se protrhla hráz odkalovací nádrže. [celá zpráva]

Foto: Adriano Machado, Reuters

Záchranáři zasahující u protržené hráze

Kontrola problémy na hrázi neodhalila

Hráz u Brumadinha je už druhou, která se ve Státe Minas Gerias během posledních třech let protrhla. Obě byly u dolů firmy Vale. Poté, co se v listopadu 2015 protrhla hráz u města Mariana, což si vyžádalo životy devatenácti lidí, byla nařízen kontrola všech podobných hrází. [celá zpráva]

Hráz u Brumadinha byla kontrolována několikrát, naposled loni v září, ale ve zprávě stálo, že riziko protržení je nízké. Najatá německá firma TÜV SÜD kontrovala hráz u v červnu 2018 a v září 2018. Dala najevo lítost nad tragédií, ale další vyjádření odmítla s tím, že „probíhá vyšetřování“.

Žádné problémy na hrázi nezjistili ani inženýři těžařské společnosti Vale, kteří hráz kontrolovali v prosinci.

Foto: Digitalglobe, Reuters

Oblast u Brumadinha před a po protržení hráze

To, že byla hráz vyhodnocena byla jako stabilní, vyvolalo obavy, jakou platnost mají podobné certifikáty, uvedla televize CNN. „Jestliže se takzvaná stabilní hráz protrhla, není žádná garance bezpečnosti u dalších hrází v Brazílii,“ řekl CNN důlní specialista z univerzity v Riu de Janiero Luiz Jardim des Moraes Wanderley, „ukazuje to na velký problém ve veřejném a soukromém monitorování a v inspekcích hrází v zemi.“

Foto: ČTK/AP

Bahno strhlo i železniční most.

Problémem je, že za najímání bezpečnostních pracovníků jsou odpovědné samy důlní společnosti a nepodléhají veřejné kontrole.

V úterý ministr pro regionální rozvoj Gustavo Canuto oznámil, že prioritu bude mít zhodnocení stavu více než 3300 hrází a přehrad v zemi. Na seznamu jsou i hráze označené jako vysoce rizikové nebo potenciálně rizikové. Kontrolovat se bude i 200 hrází u důlních odkalovacích nádrží, z nichž 70 má stejnou konstrukci jako ta u Brumadinha.

V souvislosti s tragédií byli 29. ledna zadrženi tři zaměstnanci důlní společnosti Vale a dva zaměstnanci TÜV SÜD. Soudkyně Perla Saliba Britová to zdůvodnila slovy: „Je neuvěřitelné, že hráze této velikosti spravované jednou z největších důlních společností na světě se náhle protrhnou bez toho, aniž by cokoliv naznačovalo ohrožení.“ [celá zpráva]

Foto: Washington Alves, Reuters

Izraelští vojenští experti na místě protržené hráze pátrají po obětech.

Nádrže jsou potřeba, protože k oddělování rudy od hlušiny se používá flotace čili třídění jemného materiálu o různém složení ve vzduchu či ve vodě. Využívá se toho, že hlušina má jinou smáčivost než ruda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám