Hlavní obsah

V Brazílii zatkli pět lidí kvůli protržené nádrži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Brazilské úřady zatkly pět zaměstnanců těžební společnosti Vale, jejíž odpadní nádrž se v pátek protrhla a způsobila rozsáhlou katastrofu, napsala agentura Reuters. Neštěstí nepřežilo šest desítek lidí a dalších tři stovky se pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii pátrají po obětech po protržení důlní nádržeVideo: Reuters

 
Článek

Podle informací prokuratury byli zatčeni dva vysocí manažeři dolu u města Brumadinho, které uniklé bahno zaplavilo. Agentura Reuters napsala, že třetí ze zatčených je z tohoto dolu, ale jeho funkce v něm není jasná. V Sao Paulu pak byli zatčeni dva inženýři, kteří pro firmu pracovali. Vyšetřovatelé v Minas Gerais také oznámili, že se pátrá po sedmi dalších lidech. Podezřelí jsou ze zabití, falšování dokumentace a poškození životního prostředí.

V zemi přibývá politiků, kteří žádají přísné potrestání těžební firmy, a na sociálních sítích se organizují akce zaměřené proti společnosti, která je významným světovým těžařem železné rudy.

Jednou z nich byla umělecká performance v Rio de Janeiro. Červeno-hnědou barvou pomalovaní lidé leželi před sídlem společnosti Vale ve čtvrti Botafogo a zanechali své otisky na skleněné desce.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Umělecká performance, kterou účastníci protestovali proti firmě Vale.

Černě oděná žena představovala pozůstalou a další účastníci akce nesli plakáty a transparenty s hesly: „Nebyla to nehoda, byl to zločin.“, „Vražda“ a „Spravedlnost pro Brumadinho“, což je město, u kterého nádrž leží.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Umělecký protest před sídlem společnosti Vale

Jedním z ostrých kritiků společnosti je viceprezident Hamilton Mourao, který nyní vykonává pravomoci hospitalizovaného prezidenta Jaira Bolsonara.

Mourao řekl, že vláda ustaví skupinu, která prověří vedení firmy Vale. „Bylo-li tam ze strany někoho v podniku pochybení, nedbalost nebo zanedbání, bude tato osoba trestně stíhaná,“ řekl viceprezident.

Nádrž leží ve státě Minas Gerais a starosta jeho správního střediska Belo Horizonte je přesvědčený, že celá správní rada by měla skončit ve vězení.

Státní prokuratura už zmrazila firmě majetek ve výši 11 miliard realů (66 miliard korun). Akcie firmy se v pondělí na burze v Sao Paulu propadly o 24,5 procenta.

Foto: Washington Alves, Reuters

Zatím si neštěstí vyžádalo 60 mrtvých a na 300 nezvěstných.

Příčina protržení nádrže zatím není objasněna. Firma vydala omluvu a nabídla rodinám obětí peníze. Místní vládě pak chce zaplatit mimořádnou daň, zajistit síť, která pomůže vyčistit řeku, a nabídla další investice na zvýšení bezpečnosti svých nádrží.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Záchranáři pátrají po nezvěstných po protržení nádrže

Ředitel firmy Fabio Schvartsman řekl, že podnik dodržoval mezinárodní bezpečnostní doporučení. „Dodržel jsem technická doporučení a vidíte, co se stalo. Nefungovalo to,“ řekl a slíbil, že firma zpřísní opatření nad rámec mezinárodních standardů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám