Hlavní obsah

Turecko bude hospodářsky zničeno, pokud napadne Kurdy, hrozí Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Turecko zaútočí na kurdské jednotky na severu Sýrie, bude „hospodářsky zničeno“, varoval Ankaru prostřednictvím Twitteru americký prezident Donald Trump. Kurdové by ale podle něj neměli Turecko provokovat.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Trump ma Twitteru také mluvil o vytvoření bezpečnostní zóny o rozloze 32 kilometrů, podrobnosti k tomuto záměru ale nesdělil.

„Zahájili jsme dávno potřebné stahování ze Sýrie, přičemž tvrdě zasahujeme malé zbytky územního chalífátu ISIS (Islámského státu), a to z mnoha směrů. Zničíme Turecko hospodářsky, pokud udeří na Kurdy. Vytvoříme 20mílovou (přes 32 kilometrů) bezpečnostní zónu,“ napsal Trump na Twitter, aniž by uvedl podrobnosti. „Zároveň nechci, aby Kurdové provokovali Turecko,“ dodal.

Napsal také, že Rusko, Írán a Sýrie měly největší prospěch z americké politiky zaměřené na zničení Islámského státu v Sýrii. „My z toho máme také prospěch, ale teď nastal čas návratu našich vojáků domů,“ poznamenal americký prezident a příspěvek ukončil výzvou k ukončení „nekonečné“ války.

Kurdové, kteří jsou spojenci Západu, se obávají útoku ze strany Turecka po stažení amerických vojáků. Spojené státy začaly stahovat své vojenské jednotky ze Sýrie minulý týden.

Ankara považuje kurdské bojovníky za teroristy a prodlouženou ruku separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), v Turecku zakázané. Prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý řekl, že by chtěl brzo podniknout kroky „k neutralizaci těchto teroristických organizací na syrské půdě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám