Hlavní obsah

Hispánec z Obamovy vlády chce kandidovat na prezidenta USA

Někdejší ministr v Obamově vládě Julián Castro ohlásil kandidaturu na prezidenta USA. Texaský demokrat by se mohl stát prvním hispánským prezidentem. Jeho babička odešla do USA z Mexika v roce 1922.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Julian Castro

Článek

„Když sem moje babička před téměř sto lety přišla, jistě si nedokázala představit, že jeden z jejích vnuků bude členem Kongresu a druhý tady před vámi pronese následující slova: jsem kandidátem na prezidenta Spojených států amerických,” prohlásil 44letý Castro.

Šéfem kampaně má být jeho identické dvojče Joaquin Castro, uvedl server CNN.

„Je čas na nového vůdce, je čas na novou energii a je čas znovu se zasadit o to, aby měli všichni Američané tytéž příležitosti, které jsem dostal já," řekl Julián Castro ke své kandidatuře, kterou symbolicky oznámil ve městě, kde byl pět let starostou a které leží 300 kilometrů od hranic s Mexikem. Ty jsou kvůli sporu o stavbu hraniční bariéry prosazované republikánským prezidentem Donaldem Trumpem v centru pozornosti Američanů, jejichž vláda už v důsledku pře nemá 22 dní peníze na výplaty státních zaměstnanců.

Castro se stal po někdejším kongresmanovi Johnu Delaneyovi druhým demokratem, který oficiálně ohlásil kandidaturu a podle některých médií může zůstat vůbec jediným kandidujícím Hispáncem.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Tulsi Gabbardová

Z očekávaných jmen zatím učinila první formální krok ke kandidatuře senátorka Elizabeth Warrenová a své možnosti sonduje i několik dalších senátorů. Záměr kandidovat oznámila v rozhovoru s televizí CNN i havajská kongresmanka Tulsi Gabbardová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám