Hlavní obsah

Trumpův výklad dějin: SSSR se prý rozpadl proto, že si vylámal zuby v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

S poněkud svérázným výkladem dějin překvapil ve středu po jednání vlády americký prezident Donald Trump. Novinářům vysvětloval, že se Sovětský svaz rozpadl kvůli tomu, že ho zruinovala invaze do Afghánistánu. Vpád sovětských vojsk ale označil za ospravedlnitelný. Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Rusko bývalo Sovětským svazem. Afghánistán z něj udělal Rusko, protože bojem v Afghánistánu zbankrotovali. Rusové byli v Afghánistánu proto, že do Ruska přicházeli teroristé. Byli tam správně. Potíž byla v tom, že to byl těžký boj. Doslova přišli na buben. Stalo se, že začali být znovu nazýváni Ruskem namísto Sovětského svazu. A jak víte, čtete o mnoha místech, které už kvůli Afghánistánu nejsou součástí Ruska,” přednášel Trump.

K rozpadu Sovětského svazu přispěly především velké ekonomické problémy umocněné závody ve zbrojení za vlády amerického prezidenta Ronalda Reagana. Politika glasnosti a perestrojka za éry Michaila Gorbačova problémy nevyřešila, rostly národnostní problémy a poslední ranou byl pád komunistických režimů ve východoevropských satelitech Moskvy.

Sponzoři bin Ládina, odvětilo Rusko

Ruskou vládou financovaná stanice RT na Trumpova slova reagovala zveřejním článku na svých webových stránkách, v němž připomněla, že Spojené státy v době sovětské invaze sponzorovaly mudžáhidy, a to včetně Usámy bin Ládina, který později zosnoval útoky z 11. září 2001.

Vojska Sovětského svazu vstoupila do Afghánistánu v roce 1979 s cílem podpořit tamní komunistickou vládu v boji proti islamistickým partyzánům. Ty podporovaly Spojené státy. Zemi se ale Sovětům zcela ovládnout nikdy nepodařilo a v roce 1989 se stáhli. SSSR se rozpadl o dva roky později.

V současnosti v Afghánistánu naopak bojuje Američany vedená koalice. A to již od roku 2001. Ani té se ale nedaří situaci v zemi stabilizovat. Trump tak možná předesílá argumenty pro stažení amerických vojáků ze země. Již před koncem loňského roku oznámil stažení ze Sýrie, za což si vysloužil kritiku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám