Hlavní obsah

Trump je „mešuge”, řekl Schwarzenegger na konferenci

Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za „mešuge”, což je v jidiš nelichotivý výraz pro blázna. Takové přízvisko si šéf Bílého domu vysloužil kvůli odmítání pařížské klimatické dohody z roku 2015. Schwarzenegger to řekl na klimatické konferenci o klimatu v polských Katowicích.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Arnold Schwarzenegger během pondělního projevu na konferenci o klimatu

Článek

Schwarzenegger, který jako guvernér nejlidnatějšího státu USA v letech 2003 až 2011 vynikal především úsilím o omezení průmyslových exhalací a skleníkových plynů, je jedním z účastníků dvoutýdenní světové konference COP24.

Republikánský politik a také hrdina především akčních filmů v hornoslezském městě zdůraznil, že Spojené státy jsou stále součástí mezinárodní dohody o omezení skleníkových plynů, třebaže prezident Trump se rozhodl od dohody odstoupit.

Schwarzenegger před delegáty prohlásil, že "Amerika je více než jenom Washington nebo jeden vedoucí představitel". Trumpa kvůli rozhodnutí odstoupit od dohody označil za "mešuge" a prohlásil, že globální klimatická dohoda se v USA těší široké podpoře na místní úrovni a na úrovni jednotlivých států.

Rakouský rodák dále řekl, že na příští světovou konferenci o klimatu by měli být pozváni také místní politici. "A pokud tak učiníte, slibuji vám: Já se vrátím," uzavřel Schwarzenegger svou typickou filmovou hláškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám