Hlavní obsah

Americké letectvo představilo nejnovější F-35 připravené zasáhnout kdekoli na světě

Nejmodernější americké bojové letouny páté generace F-35A Lightning II, se v pondělí poprvé zúčastnily manévrů Elephant Walk. Jejich úkolem je provést během 24 hodin maximální počet letů, jak by tomu mohlo být v reálném boji, uvedla CNN a další americká média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA ukázaly 35 stíhaček připravených zasáhnout kdekoliv na světěVideo: AP

 
Článek

„Jsme připraveni bojovat už dnes a cvičení s několika perutěmi F-35 může demonstrovat naši schopnost porazit potenciálního nepřítele, kdekoli by se mohl objevit,“ řekl major USAF Caleb Guthman, jenž vedl cvičení.

Manévrů se zúčastnilo 35 strojů F-35, ale není jasné, zda to byl symbolický počet odpovídající modelovému označení letadel. Nasazeny byly 4. a 34. peruť z 388. křídla a 466. peruť z 419. křídla USAF.

Připravenost zasáhnout kdykoliv a kdekoliv

Obě křídla patří do rezervy letectva a obvykle na základně denně uskuteční 30 až 60 letů. Nyní jich bylo mnohonásobně víc, stroje startovaly ze základny Hill v Utahu v půlminutových intervalech. Podle letectva „během cvičení křídla potvrdila svou schopnost využít velký počet proudových letadel proti vzdušným i pozemním cílům a demonstrovat připravenost a vražednou účinnost typu F-35 Lightning II”.

Cvičení spadá do prověření okamžité bojové připravenosti. Koná se jak v zámoří, tak na hlavních základnách, jako je Hill. Cílem cvičení Elephant Walk je ukázat schopnost letectva nechat „okamžitě odstartovat jakýkoli počet letadel na podporu národní obranné mise”.

Vysoká poruchovost

Problémem nového letounu jsou ale časté poruchy. Zatímco u starších zavedených typů F-15 a F-16, které by měl Lightning II nahradit, je bojeschopných obvykle 70 až 80 procent letadel, u modernějších F-35 je to pod 60 procent. Ministr obrany James Matis proto nařídil, aby v roce 2019 bylo operačních 80 procent strojů F-35.

V Evropě by měly být nové stroje F-35 patřící americkému letectvu dislokovány od roku 2021 na britské základně Lakenheath. Britská vláda už vyčlenila 160 milionů liber na stavební úpravy základny, uvedl list Stars and Stripes. V Evropě ale působí i F-35 britského letectva, italské nebo nizozemské. Zatím poslední zemí, která se rozhodla je pořídit, je Belgie.

Foto: Reuters

První F-35B dodané Velké Británii při přeletu na základnu Marnham

Na začátku listopadu byly učiněny první kroky k objednávce dalších strojů F-35. S cílem snížit cenu se objednávka pro americké ozbrojené síly spojuje s objednávkami pro zahraniční partnery. Dohromady jde o objednávku 255 strojů.

Cena pozemní verze A by tak měla klesnout na skoro 80 milionů dolarů, s plným vybavením pak na 89. I tak je to ale pro výrobce velký obchod, protože stroje budou dlouho ve výzbroji a budou se modernizovat. Vzhledem k zájmu o ně má Lockheed šanci vyrobit 3000 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám