Hlavní obsah

Soud zablokoval Trumpovo nařízení, že ilegální migranti nezískají občanství

– Washington

Americký federální soud v pondělí dočasně zablokoval nařízení prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by nemohli získat azyl ti migranti, kteří do USA vstoupí z Mexika nelegálně. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Migranti ze Střední Ameriky čekají ve frontě v Tijuaně na jídlo.

Článek

Nařízení Trump podepsal 9. listopadu v reakci na karavany migrantů, ve kterých tisíce lidí putují ze Střední Ameriky přes Mexiko k americké hranici ve snaze dostat se do USA. [celá zpráva]

Žalobu na Trumpovo opatření podaly Americká unie občanských práv (ACLU) a Středisko pro ústavní práva (CCR), podle kterých americké právo umožňuje podat žádost o azyl každému bez ohledu na to, jak se do země dostal.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Migranti ze Střední Ameriky dostávají večeři v Tijuaně.

Soudce Jon S. Tigar ze San Franciska se po vyslechnutí argumentů obou stran rozhodl nařízení z 9. listopadu dočasně zablokovat. Pokud soud nerozhodne jinak, mělo by jím vydané opatření platit tři měsíce.

Trump dlouhodobě tvrdí, že azylová politika Spojených států každý rok do země přiláká tisíce migrantů z Latinské Ameriky. K hranicím USA v současné době míří s vidinou lepšího života v USA několik tisíc lidí jako součást takzvaných karavan migrantů.

Do Tijuany ležící poblíž hraníc s USA jich už dorazily 3000. Na americké straně hranice posílili pohraniční stráž vojáci, kteří pomáhají s hlídkováním a staví zátarasy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám