Hlavní obsah

Trump popřel záměr vyhostit tureckého duchovního Gülena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump popřel, že by uvažoval o vyhoštění duchovního a kritika tureckého režimu Fethullaha Gülena. O údajných záměrech Bílého domu povzbudit Ankaru vyhoštěním Gülena ke smířlivějšímu postoji vůči Saúdské Arábii informovala ve čtvrtek s odvoláním na informované zdroje televize NBC.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americká televize tvrdila, že Bílý dům se může vyhoštěním Gülena pokusit o zmírnění hněvu, který v Ankaře vyvolala vražda saúdského novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Turecku.

Otevřelo by to podle ní cestu k tomu, aby zůstalo zachováno Trumpovo těsné spojenectví s kontroverzním saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem.

Trump v sobotu tyto spekulace popřel. "Nikoli, neuvažuje se o tom," odpověděl na dotaz novinářů před odletem do Kalifornie, kde se chce seznámit s následky ničivých požárů.

S tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem prý vychází dobře a má zájem na zlepšení americko-tureckých vztahů. A Rijád je "vpravdě velkolepým spojencem, pokud jde o zaměstnanost a hospodářský rozvoj (USA)," řekl prezident.

Gülen žije od konce 90. let v americkém exilu a Turecko o jeho vydání opakovaně a bezvýsledně žádá. Argumentuje tím, že Gülen údajně stojí za nezdařeným pokusem části turecké armády o puč v červenci 2016, který si vyžádal životy 250 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám